Na webu je evropská databáze volných míst

21.02.2006
Řidič, který by chtěl pracovat v Irsku, si mohl včera odpoledne vybrat ze 123 nabídek volných míst. Restauracím ve Švédsku chybělo právě asi 420 kuchařů.

Řidič, který by chtěl pracovat v Irsku, si mohl včera odpoledne vybrat ze 123 nabídek volných míst. Restauracím ve Švédsku chybělo právě asi 420 kuchařů.
Dalo se to zjistit jednoduše – pohledem na webové stránky, které včera spustila Evropská komise a které mají obsahovat nabídku až jednoho miliónu míst v celé unii, a také ve Švýcarsku, Norsku a na Islandu.

Internetový server Eures (http://europa.eu.int/eures) má pomoci rozhýbat strnulý trh práce, který je jedním z důvodů, proč Evropa v globální konkurenci kulhá za Spojenými státy a dravými asijskými ekonomikami.
Evropané se málo stěhují za prací. Jen asi 1,5 procenta jich žije v jiném státě unie, než ve kterém se narodili. Průměrný Evropan zůstává v jednom zaměstnání přes 10 let. Američan jen šest a půl roku.

„Mobilita pracovních sil je skoro nulová, a navíc zůstává už třicet let stejná,“ řekl včera český eurokomisař Vladimír Špidla, který má v Bruselu na starosti zaměstnanost a sociální věci.
Spuštěním databáze volných míst zahájila Evropská komise „Evropský rok mobility pracovníků“. Pro nové členské země je to ale trochu paradoxní akce – většina starých zemí EU jim totiž ještě neotevřela své pracovní trhy (výjimkami jsou Velká Británie, Švédsko a Irsko). Což „mobilitu“ pracovních sil z bývalého východního bloku podstatně omezuje.

Letos se země západní Evropy musí rozhodnout, zda omezení zruší. Špidla před dvěma týdny zveřejnil zprávu, která jim na základě ekonomických argumentů jednoznačně doporučuje pracovní trhy otevřít. Dosud to ale slíbilo jen Finsko, očekává se i souhlas Španělska a Portugalska. Naopak Německo a Rakousko jsou jednoznačně proti.
Včera odpoledne se na webových stránkách Eures, které mají i českou verzi, dalo hledat mezi zhruba 750 tisíci místy. Výrazně se ovšem lišily nabídky jednotlivých zemí. Zatímco Česko umístilo na evropský portál skoro 21 tisíc inzerátů a Británie přes 340 tisíc, Itálie nabídla 11 pracovních míst a Finsko jen jedno.

Server sice fungoval pomalu, možná kvůli velkému zájmu, ovšem poměrně spolehlivě.
Z průzkumu Eurobarometru vyplynulo, že skoro polovina obyvatel EU považuje stěhování za prací za dobrou věc. Do zahraničí to táhne nejvíc Poláky (přes 50 procent) a nejméně Rakušany (kolem 20 procent). O práci v jiné zemi EU by podle průzkumu uvažovala necelá třetina Čechů.

Za největší překážky považují Evropané neznalost jazyků a nové kultury, potíže s hledáním práce a bydlení a obavy ze ztráty kontaktu s rodinami a příbuznými.
Podle Eurobarometru našly do roka nové místo tři pětiny lidí, kteří hledali zaměstnání mimo svůj rodný kraj. Z těch, co zůstali doma, uspělo jen 35 procent.

Sdílet tento příspěvek