Přejímání ekonomických směrnic se v EU výrazně zlepšilo

21.02.2006
V průměru členským státům zbývá v oblasti vnitřního trhu převést do národního práva jen 1,6 procent směrnic, u nichž lhůta pro provedení již vypršela.

Členské státy EU se polepšily při přejímání evropských směrnic v oblasti vnitřního trhu. Skóre zlepšila i Česká republika, třebaže je na tom nadále nejhůř z nových členských zemí, uvedla dnes Evropská komise v pravidelném půlročním hodnocení.

V průměru členským státům zbývá v oblasti vnitřního trhu převést do národního práva jen 1,6 procent směrnic, u nichž lhůta pro provedení již vypršela. Tento podíl se oproti hodnotě 1,9 procent z července 2005 snížil a přiblížil se průběžnému cíli 1,5 procent, který stanovily hlavy států a vlád.

Pokroku dosahovaly jednotlivě „staré“ i „nové“ členské státy, ale celkově je výsledek „nových“ členských států, které mají průměrný deficit v provádění 1,2 procenta, podstatně lepší, než v případě „starých“ zemí. Ovšem velmi často členské státy pravidla vnitřního trhu neuplatňují správně. Jen pěti členským státům se podařilo snížit počet řízení pro porušení práva vedených proti nim.

Nejlépe se daří Litvě (zbývá 0,4 procenta směrnic), nejvíce zaostávají Lucembursko (4,4 procenta) a Řecko (3,7 procenta). Praha nedodržela termín pro převzetí evropských předpisů ve 41 případech a je s deficitem 2,5 procenta pátá nejhorší z 25. Komise ji pochválila za „podstatný pokrok“, který je „ukázkou toho, že strukturální opatření z posledního období přinášejí ovoce“. Upozornila ovšem, že je zapotřebí další úsilí. Při minulém hodnocení v červenci činil český deficit 3,6 procenta, tedy 57 směrnic.
Evropský komisař pro vnitřní trh a služby Charlie McCreevy považuje výsledek za výborný. Ukazuje podle něj, že členské státy se více snaží o to, aby jednotný trh fungoval. „To je velmi důležité pro program růstu a zaměstnanosti. Vyzývám členské státy, aby v tomto úspěchu pokračovaly, a ty, které zatím zaostávají, žádám, aby své úsilí zdvojnásobily. Doufám, že po příští srovnávací tabulce budu moci všem pogratulovat k prolomení hodnoty 1,5 procent“, dodal.

Porušování práva představuje stále problém

Navzdory pilnějšímu převádění předpisů se zemím unie podle komise nedaří snižovat počty případů porušování evropského práva v této oblasti, což svědčí buď o tom, že směrnice nejsou dodržovány, nebo o tom, že byly špatně harmonizovány. Cíle snížit počet řízení pro porušení práva o polovinu oproti roku 2003 se nepodařilo žádné zemi. Poklesl pouze v případě Francie, Belgie, Rakouska, Irska a Nizozemska, u ostatních se zvýšil.

Česká republika se se 14 případy řízení pro porušení práva ocitla na sedmém místě z deseti nováčků, před Polskem a Maltou. Komise se pozastavila nad tím, že ve druhém pololetí loňského roku bylo proti ČR zahájeno devět procedur. „K nárůstu dochází všude, ale pozornost vyžaduje situace v České republice, jejíž bilance přejímání práva stále není navzdory pokroku uspokojivá,“ uvedla EK.

Sdílet tento příspěvek