EU: budou se uchovávat telekomunikační data

22.02.2006
Ministři spravedlnosti a vnitra Evropské unie v úterý definitivně schválili kontroverzní směrnici, která ukládá operátorům v EU uchovávat záznamy o telefonickém či internetovém spojení po dalších šest až 24 měsíců.

Ministři spravedlnosti a vnitra Evropské unie v úterý definitivně schválili kontroverzní směrnici, která ukládá operátorům v Evropské unii uchovávat záznamy o telefonickém či internetovém spojení po dalších šest až 24 měsíců.
Direktiva se netýká obsahu hovorů či e-mailů, nicméně i přehled o spojeních může pomoci při stíhání teroristů a zločinců. Vyšetřovatelé nejzávažnějších zločinů mají dostat do rukou informace o tom, kdo, komu, kdy a odkud volal, posílal e-mail či hovořil prostřednictvím internetu.

Nejprve však bude třeba směrnici převést do národního práva. Nelze vyloučit, že norma skončí u Evropského soudního dvora. Irsko a Slovensko včera vyjádřily pochyby nad procedurální stránkou věci.
„Direktiva usnadní boj proti zločinu a terorismu, současně však skýtá i záruky, že práva a svobody občanů zůstanou nedotčena,“ uvedl místopředseda Evropské komise Franco Frattini. Připomněl, že každá vláda má určit nezávislý orgán, dohlížející na to, aby osobní data nebyla zneužita.

Státy EU dosud mají pro skladování telekomunikačních dat odlišná pravidla, takže je uchovávají od tří měsíců jako v Nizozemsku po čtyři roky v Itálii, popřípadě tato pravidla nemají vůbec jako Německo či Finsko. Impulzem ke sladění se staly teroristické útoky v Madridu a Londýně, po nichž záznamy o volání z mobilů pomohly odhalit pachatele.
Až směrnice vyjde v úředním věstníku, budou mít státy na zapracování do národního práva lhůtu 18 měsíců, která u dat z internetové komunikace může být prodloužena až na 36 měsíců. Česko včera oznámilo, že této možnosti využije. (čtk)

Sdílet tento příspěvek