Evropská komise obdržela další stížnost konkurence na Microsoft

22.02.2006
Firmy IBM, Oracle, Sun Microsystems, RealNetworks či Nokia tvrdí, že Microsoft se na trhu chová způsobem, který není ke konkurenci spravedlivý.

Skupina konkurentů americké softwarové společnosti Microsoft podala k Evropské komisi novou stížnost. Americkou firmu ve stížnosti obviňují z toho, že se na trhu chová způsobem, který není ke konkurenci spravedlivý. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Konkurenti jsou sdruženi v organizaci Evropský výbor pro interoperabilitu systémů (ECIS), která funguje od roku 1989. Její součástí jsou firmy IBM, Oracle, Sun Microsystems, RealNetworks či Nokia. Chování Microsoftu na trhu podle těchto firem znamená, že podniky ani uživatelé nemají skutečný výběr.

Rivalové si za příklad zvolili balík kancelářských programů Office. Na něm chtějí ukázat, že Microsoft nedovoluje konkurenci, aby její výrobky byly kompatibilní s operačním systémem Windows. ECIS proto žádá komisi, aby praktiky Microsoftu zarazila, protože členy sdružení poškozují.

„ECIS hluboce lituje, že jediným způsobem, jak zastavit neustálé protikonkurenční chování Microsoftu, je využití účinných antimonopolních zákonů,“ řekl předseda sdružení Simon Awde. Podle něj je nutné, aby se Microsoft začal okamžitě řídit nařízením komise z roku 2004.

Evropská komise Microsoftu už v březnu 2004 vyměřila pokutu 497 milionů eur za to, že zneužívá dominantního postavení na trhu.

Sdílet tento příspěvek