K otevření španělského pracovního trhu pro nováčky EU mnoho nechybí

28.02.2006
Španělsko patrně novým členským zemím Evropské unie otevře svůj pracovní trh. Definitivní rozhodnutí padne v následujících týdnech.

Španělsko patrně Slovensku a dalším novým členským zemím Evropské unie otevře svůj pracovní trh. Při návštěvě Bratislavy to dnes řekl státní tajemník španělského ministerstva zahraničí Alberto Navarro. Ten se v Bratislavě setkal se svým slovenským protějškem Józsefem Berényim.

„Stále platí náš požadavek vůči starým zemím EU, aby přehodnotily svá přechodná období a umožnily našim občanům pracovat volně v ostatních členských zemích“, sdělil Berényi.

Slovensko a Španělsko mají podle Navarra na většinu problémů stejný pohled. Španělsko, které vstoupilo do EU před 20 roky, muselo přetrpět 10 roční období, než mohlo vstoupit na trhy EU. „Víme proto velmi dobře, jak se vaše země cítí, dobře chápeme, že tato otázka není ekonomická, ale spíše principiální“, dodal.

Analýzy podle něho ukázaly, že ve Španělsku jen 2 procenta pracovních sil pochází z nových členských zemí. Tento údaj podle Navarra výrazně přiklání váhu k otevření španělského trhu. Otevření španělského trhu je důležité zejména z toho důvodu, že Španělsko je členem Schengenského prostoru na rozdíl od Švédska a VB, kde dochází k určité diskriminaci pracovních sil z nových zemí EU. To je podle Navarra v případě Španělska vyloučené. Konečné rozhodnutí o otevření trhu ovšem oznámí až španělský premiér.

Podle Berényiho není otevření pracovních trhů starých členských zemí hospodářskou otázkou. „Nechceme exportovat naši pracovní sílu do západoevropských zemí, ale je to otázka principu“, uvedl. Očekává, že po vstupu Rumunska a Bulharska v roce 2007 Slovensko otevře svůj pracovní trh pro občany obou zemí.

Podle statistik Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj se loni dalo v Španělsku průměrně vydělat téměř deset eur hrubé mzdy na hodinu. Na Slovensko to bylo 2,08 eura, v Česku 3,41 eura.
Svůj trh občanům nových členských zemí EU po jejich vstupu v roce 2004 otevřely jenom Švédsko, Británie a Irsko. Nyní tak hodlají učinit ještě Portugalsko a Finsko. Německo, Rakousko a Belgie naopak již oznámily, že přechodné období budou uplatňovat i nadále.

Po dvou letech, tedy do konce letošního dubna, mají země nahlásit Evropské komisi, zda restrikce prodlouží o další tři roky, jinak toto ochranné opatření automaticky vyprší.

Sdílet tento příspěvek