EK hrozí Francii soudem z důvodu protekcionismu

28.02.2006
Francii hrozí, že jí EU požene k soudu kvůli kontroverznímu zákonu, který místní vládě umožňuje vetovat převzetí francouzské firmy některou ze zahraničních společností.

Francii hrozí, že jí EU požene k soudu kvůli kontroverznímu zákonu, který místní vládě umožňuje vetovat převzetí francouzské firmy některou ze zahraničních společností. Francouzi v zákoně jmenují 11 „strategických“ hospodářských sektorů, kde mohou případným akvizicím zabránit, mimo jiné například v kasinech. Unii se však tento postup nelíbí, považuje ho za protekcionismus a porušení pravidel o volném pohybu kapitálu.

Evropská komise již před více než měsícem vznesla dotaz a požaduje, aby jí francouzská vláda odpověděla a celou věc vysvětlila. Paříž však dosud nereagovala a dokonce propásla termín na doručení svého vysvětlení. „To znamená, že musíme rozhodnout o našich dalších krocích. Nejpravděpodobnější je, pokud nedostaneme požadovanou odpověď, zahájení procedury pro porušení práva,“ řekl dnes novinářům Oliver Drewes, mluvčí komisaře pro vnitřní trh Charlie McCreevyho.

Drews však podle svých slov stále věří, že Francie svoje vysvětlení ještě začne a ke krajnímu řešení sporu nakonec nedojde. Deník The Daily Telegraph ale dnes uvedl, že právníci EK již pracují na žalobě proti Francii, která by měla být hotova během několika dní. Celý případ by tak k Evropskému soudu přeci jenom dospěl.

Spor EU a Francie tak jen dále rozvířil diskusi o hospodářském protekcionismu, který se rychle šíří Evropou. Poslední případ je přitom jen několik dní starý. Francouzská vláda se totiž rozhodla spojit energetické společnosti Gaz de France a Suez. Její rozhodnutí přišlo jen chvíli poté, co italská společnost Enel podala potencionálně nepřátelskou nabídku na odkoupení soukromého Suezu.

Sdílet tento příspěvek