Jednotný evropský trh je ohrožen, tvrdí Monti

02.03.2006
Bývalý eurokomisař se obává rostoucího ekonomického nacionalismu, tedy případů, kdy státy brání zahraničním společnostem ve vstupu do svých národních firem.

Jednotný trh Evropské unie, který je pilířem celé evropské ekonomiky, je podle bývalého eurokomisaře Maria Montiho v ohrožení. Uvedl to v komentáři pro deník Finalcial Times. Monti se obává rostoucího ekonomického nacionalismu, tedy případů, kdy státy brání zahraničním společnostem ve vstupu do svých národních firem.

Celý problém může podle Montiho ohrozit i jednotnou evropskou měnu, euro. A to z důvodu toho, že tzv. protekcionismus je na vzestupu v zemích, které jsou „srdcem“ evropské společné měn“, tedy především Francie. Právě francouzská vláda v minulých dnech rozhodla o spojení energetických společností Gaz de France a Suez, aby tak soukromý Suez ochránila před převzetím italskou firmou Enel. Za toto opatření sice sklízí kritiku, ale zřejmě neporušila pravidla EU. Podobným případem byl i skandál italské centrální banky, která preferovala domácí zájemce před světovými.

Monti upozorňuje, že akvizice bez ohledu na hranice států jsou jasným a viditelným úspěchem jednotného trhu, nikoliv hrozbou, tak jak jí vnímají například francouzští politici. Podle něj je totiž patrný posun v myšlení vedení společností a zvyšování konkurenceschopnosti, o kterou EU tolik usiluje. Zatímco dosud se firmy soustředily především na akvizice na svém národním trhu, nyní myslí i na své konkurenty za hranicemi.

Bývalý eurokomisař ale varuje před rostoucím vlivem politiků na záležitosti, které by se měly týkat zejména vedení jednotlivých firem. Jako příklad uvádí vystoupení francouzského premiéra a ministra financí po boku se šéfy firem GDF a Suez při oznámení o fúzi obou společností.

Podle Montiho by nebylo překvapením, kdyby se podobné „zpolitizované“ postupy opakovaly v budoucnosti i v jiných zemích. „V kontextu jednotného trhu, který je zároveň příslibem a zároveň je kritizován, nadále poroste důležitost Evropské komise jako nezávislé síly,“ uzavřel.

Barroso odsoudil protekcionismus
Také předseda evropské komise José Barroso ve středu varoval před projevy nacionalismu v evropské ekonomice. Podle něj není dobré, když se v Evropské unii „jeden stát brání proti druhému“.

„Chci apelovat na politiky, aby se vyhnuli národní rétorice. Výzvám nelze čelit nacionální logikou. Ekonomická integrace a přesné respektování pravidel jsou nutné,“ řekl Barroso novinářům. Konkrétní případy, kdy národní zájmy převyšují ekonomické, však nekomentoval. Podle něj je třeba každý případ posoudit samostatně, striktně podle evropského práva.

Sdílet tento příspěvek