Brusel podezírá Francii, že protěžuje domácí firmy

06.03.2006
Evropská komise udělala první krok proti francouzské politice vytváření „národních šampiónů“. Minulý týden vyzvala francouzskou vládu, aby jí do 17. března vysvětlila okolnosti navrhovaného spojení francouzských společností Suez a Gaz de France (GdF).

Evropská komise udělala první krok proti francouzské politice vytváření „národních šampiónů“. Minulý týden vyzvala francouzskou vládu, aby jí do 17. března vysvětlila okolnosti navrhovaného spojení francouzských společností Suez a Gaz de France (GdF). Francie je podezřelá, že porušila unijní zásady, diskriminovala italskou firmu a bránila tak volnému pohybu kapitálu v unii. Pokud nebude francouzské vysvětlení uspokojivé, může komise zahájit proti Francii řízení. To by mohlo skončit uložením vysoké pokuty.

U komise si na Francouze stěžovala italská vláda. Podle ní zabránili italskému elektrárenskému gigantu Enel koupit firmu Suez. Definitivně pak prý obchod zmařili tím, že zorganizovali propojení soukromého Suezu se společností Gaz de France, ve které vlastní 80 procent francouzský stát.

Italové tvrdí, že francouzský ministr financí věděl, že se Enel spolu s francouzskou firmou Veolia uchází o Suez. Veolia pak náhle společný plán opustila. Podle Enelu ihned poté, co francouzská vláda varovala italské představitele, že bude případný nákup Suezu Enelem považovat za „nepřátelský akt“. Enel se také podivuje nad tím, že poradenské firmy, které původně spolupracovaly na plánu koupě Suezu s Veolií, začaly náhle pracovat pro GdF.

Francouzská vláda ovšem tvrdí, že žádná pravidla neporušuje. Premiér Dominique de Villepin prohlašuje, že Francie je „plně otevřena zahraničním investicím“. Na pomoc mu nedávno přispěchal i státní statistický úřad s analýzou, podle níž je Francie více otevřená cizímu kapitálu než jiné země. Ministr financí Thierry Breton pak prohlásil, že fúze Suezu a GdF „není proti nikomu“ a je „ku prospěchu Evropy“.

Podobně se vyjádřil i šéf GdF Jean-Francois Cirelli. Ten navíc na obhajobu fúze poznamenal, že díky ní a tomu že ve firmě zůstane stání podíl, bude moci francouzská vláda kontrolovat ceny plynu pro domácnosti. Francie tak může elegantně obejít evropské normy, podle kterých má být v roce 2007 dokončena plná liberalizace trhu s energiemi včetně plynu. Takový přístup se ovšem nelíbí ani Evropské komisi, ani ostatním evropským zemím.

Šéf Evropské komise José Barroso proto varoval před nacionalismem v evropské ekonomice a komisařka odpovědná za hospodářskou soutěž Neelie Kroesová označila rovnou vytváření „národních šampiónů“ za „nebezpečný nesmysl“. Evropské komisi dochází trpělivost. Kromě šetření fúze Suezu a GdF hrozí Brusel Francii, že ji požene před evropský soud také kvůli zákonu, podle kterého mohou tamní úřady bránit vstupu cizího kapitálu do 11 „strategických“ odvětví, například provozování kasin.

Komise tak chrání fungování jednotného trhu. Její postoj je ale nyní tvrdší, než býval dříve. Obává se totiž propuknutí ekonomické „války“ v Evropě. Itálie, kde se mají konat v dubnu parlamentní volby, hrozí Francii tvrdou odvetou. Ministr zemědělství například zvažuje odejmutí licencí francouzským maloobchodním řetězcům působícím v zemi a italská vláda o odstřižení francouzského ostrova Korsika od dodávek energie.

Sdílet tento příspěvek