VB zavedla nová pravidla pro pracovníky se zemí mimo EU

07.03.2006
Nový bodový systém zvýhodňuje kvalifikované lidi, například lékaře. Kabinet si od něj slibuje, že pomůže omezit nelegální imigraci.

Britská vláda dnes zveřejnila nová pravidla pro zahraniční pracovníky ze zemí mimo Evropskou unii a Evropský hospodářský prostor (EHP). Nový bodový systém zvýhodňuje kvalifikované lidi, například lékaře. Kabinet si od něj slibuje, že pomůže omezit nelegální imigraci.

Zájemci o práci v Británii si podle nových pravidel nejprve zažádají o pracovní povolení na britském zastoupení ve své zemi, které také prověří jejich schopnosti. Za svou kvalifikaci, pracovní zkušenosti, znalosti jazyků a také věk budou bodově ohodnoceni a rozděleni do pěti kategorií.

V první skupině budou například vysoce kvalifikovaní lidé jako lékaři a finanční experti, kteří mohou přijet do země a nemít přitom předem zajištěnou práci. Do poslední, páté skupiny spadají pomocné síly, které budou v Británii jen na krátkou dobu.

„Domnívám se, že tento systém bude velkou změnou,“ řekl premiér Tony Blair. Británie je podle něj zemí, jež vnímá příliv zahraničních pracovníků pozitivně, ale která se chce zároveň bránit proti zneužívání imigračního systému.

Nová pravidla by podle agentury AP měla vstoupit v platnost v polovině tohoto roku. Systém se nebude týkat uprchlíků a žadatelů o azyl.

Sdílet tento příspěvek