Peter Mandelson: Proč v Evropě uvalujeme cla na asijskou obuv

08.03.2006
Když Evropská unie příští měsíc uloží antidumpingová cla na dovoz kožené obuvi z Číny a Vietnamu, jak jsem jí navrhl, patrně to vyvolá kritiku.

Když Evropská unie příští měsíc uloží antidumpingová cla na dovoz kožené obuvi z Číny a Vietnamu, jak jsem jí navrhl, patrně to vyvolá kritiku.

Na straně jedné to budou evropští výrobci obuvi, kteří čelí mimořádně tvrdé konkurenci z Asie a kteří budou požadovat vyšší cla a rozsáhlejší opatření. Na straně druhé evropští dovozci a maloobchodníci, kteří z levné a státem subvencované kožené obuvi z Číny a Vietnamu profitují, obviní Komisi z toho, že se snaží chránit evropský průmysl a přesouvá vyšší náklady na spotřebitele.

Dumping: máme důkazy

Tyto zásahy umožňují čínským a vietnamským výrobcům prodávat obuv na evropském trhu za ceny, které jsou pod jejich skutečnou hodnotou v Číně nebo Vietnamu. Jedná se o dumping a podle pravidel Světové obchodní organizace a EU máme povinnost i právo zakročit, je-li poškozován průmysl EU.

Vážná újma skutečně vznikla. Od roku 2001 klesla evropská výroba kožené obuvi přibližně o 30 procent. V daném odvětví zaniklo zhruba 40 tisíc pracovních míst. Dovozní ceny klesly asi o 30 procent. To vše je bezprostředním důsledkem neúnosně levných dovozů z Číny a Vietnamu.

Dovozci se nemusejí děsit

Proto jsem doporučil uložení prozatímních cel z těchto dovozů v rozsahu mezi 16 až 20 %. Navrhuji zavést toto clo postupně během pěti měsíců, a začít v dubnu na úrovni přibližně 4 %.
Tím bude zajištěno, aby již přepravované zboží maloobchodníků nepodléhalo dalším neočekávaným nákladům při přechodu hranic. Pro dovozce to znamená, že mohou v příštích šesti měsících počítat s maximální průhledností a předvídatelností. Po šesti měsících ale bude zavedeno plné clo, aby vyrovnalo účinky dumpingu.

V marži máte velký prostor

To se týká přibližně devíti ze sta párů obuvi, které Evropané koupí, tedy zlomku celkového sortimentu výrobků. Při zavedení cla by se průměrná velkoobchodní cena obuvi ve výši 8,50 eura zvýšila pouze o 1,50 eura. Přitom v maloobchodě se tato obuv prodává za 40 až 100 eur.

Nadto existují jasné důkazy, že ačkoliv ceny kožené obuvi při dovozu do EU za posledních pět let klesly téměř o 30 %, spotřebitelské ceny zůstaly téměř stejné nebo dokonce mírně vzrostly.
Vzhledem k těmto okolnostem pevně věřím, že v dodavatelském řetězci existuje marže, která umožňuje toto menší clo vstřebat.

To není ochranářství!

Zásada „nižšího cla“, která je stanovena v evropských předpisech, zajišťuje, že antidumpingová opatření nejsou zneužívána k tomu, aby byly dovážené výrobky dražší než ekvivalentní výrobky z EU. Naopak se může stát, a často se to také stává, že konkurující dovážené výrobky jsou skutečně značně levnější než evropské.

Antidumpingová opatření nebudou mít podobu množstevních omezení nebo dovozních kvót. Neuzavíráme své trhy pro zboží z Číny a Vietnamu. Dokonce i tehdy, když započítáme tento případ, zůstává podíl obchodu mezi Čínou a EU, jehož se týkají antidumpingová šetření nebo opatření, pod úrovní dvou procent.

Jak budeme konkurovat

Evropská antidumpingová opatření jsou namířena proti nekalému obchodu, nikoliv proti přirozeným výhodám Asie v konkurenci. Jedinou udržitelnou protiváhou těchto jejích přirozených výhod je kreativita, inovace a plné nasazení evropských podniků.

Autor je evropským komisařem pro obchod

Sdílet tento příspěvek