Do Bruselu míří problém nelegálního dovozu odpadu

09.03.2006
Ministři životního prostředí EU se budou zabývat návrhem nové evropské směrnice o odpadech, jejíž část o spalování odpadů se nelíbí české vládě.

Ministři životního prostředí členských zemí EU by měli na svém dnešním zasedání projednávat problém nelegálního dovozu odpadu ze zahraničí do České republiky. Budou se totiž zabývat návrhem nové evropské směrnice o odpadech, jejíž část o spalování odpadů se nelíbí české vládě.

Riziko pro ČR podle ministra životního prostředí Libora Ambrozka představuje mírná změna ve směrnici, která mění definici spaloven komunálních odpadů – ze zařízení na odstraňování odpadů, na zařízení k energetickému využití odpadů.

Takové opatření by mohlo vést k tomu, že se bohatší země EU budou zbavovat svého směsného komunálního odpadu jeho vývozem ke svým sousedům. ČR tak bude zřejmě bude na zasedání ministrů požadovat některé dodatečné pojistky, že se tak nebude dít. Evropští činitelé by tak například mohli zakázat převoz odpadu přes hranice.

Prosazení výjimky ovšem bude složité. Podle diplomatických zdrojů je ČR zatím ve svém úsilí osamocena. Podporu bude hledat zejména u nových členských zemí. Problém s dovozem odpadů je v Evropě totiž poměrně ojedinělý a týká se především Česka a Německa. Výsledek jednání je tedy značně nejistý.

Sdílet tento příspěvek