Ambrozek jednal v Bruselu o odpadech

10.03.2006
Česku hrozí, že se stane smetištěm západní Evropy. Pokud totiž projde nová směrnice EK, české úřady nebudou moci zabránit tomu, aby se bohatší země u nás zbavovaly svého odpadu.

Česku hrozí, že se stane smetištěm západní Evropy. Pokud totiž projde nová směrnice Evropské komise, české úřady nebudou moci zabránit tomu, aby se bohatší země u nás zbavovaly svého odpadu.
Proti směrnici včera v Bruselu vystoupil ministr životního prostředí Libor Ambrozek. „Novým opatřením bychom těžko čelili. Obávám se i zneužití směrnice. Pod záminkou, že odpad bude využit k výrobě energie, by ho k nám proudilo mnohem víc než dosud,“ řekl Ambrozek.

Ministr tak narážel na potíže, které má Česko s nelegálním dovozem odpadu ze zahraničí. Česká inspekce životního prostředí odhaduje, že v posledních měsících složilo v Česku zhruba 625 kamiónů na 15 tisíc tun odpadků z Německa.
Ambrozek včera o těchto problémech jednal se svým německým protějškem Sigmarem Gabrielem. Ten měl prohlásit, že odpovědnost za vyvážení odpadků do Česka leží především na německé straně. Ambrozkovi mimo jiné slíbil, že budou pokračovat jednání o odvozu odpadků ze severočeské Libčevsi.

Gabriel údajně prohlásil, že Němci zvýší kontrolu kamiónů na svých silnicích a také slíbil, že o problému bude jednat se zemskou vládou Saska-Anhaltska. Částečně také podpořil české výhrady k nové směrnici o odpadech. Prohlásil totiž, že Německo bude usilovat o zachování principu, podle kterého se má odpad likvidovat v místě, kde vznikl.

Směrnice by umožňovala klasifikovat odpad jako palivo k energetickému využití. Spalovny komunálního odpadu by měly možnost prohlásit se za elektrárny nebo teplárny a převoz odpadků přes hranice by tak byl legální. Nebylo by možné zjistit, zda odpad míří na nepovolenou skládku nebo do spalovny. I kdyby byl zlikvidován, v Česku by zůstávaly nespalitelné zbytky a popílek. Česku toho ale na směrnici vadí víc. Komise totiž navrhuje změnit i hierarchii zpracování odpadu a zařadit jeho energetické využití a ukládání před recyklaci. Ambrozek včera na schůzce ministrů životního prostředí žádal, aby zůstala zachována jak současná hierarchie, tak i definice energetického využití odpadů.

Český postoj podle ministra podporuje především několik nových členských zemí EU.
Oporu má česká vláda i v Dánsku a Belgii. Na změnu směrnice je zatím dost času. Klíčová rozhodnutí bude třeba přijmout až za několik měsíců a legislativu bude navíc muset schválit i Evropský parlament.

Sdílet tento příspěvek