Americký soud nevyhověl Microsoftu ve sporu s EU

19.04.2006
Americký soud zamítl snahy softwarové společnosti Microsoft o získání dokumentů spojených se sporem s Evropskou komisí (EK) kvůli porušování konkurence na trhu.

Americký soud zamítl snahy softwarové společnosti Microsoft o získání dokumentů spojených se sporem s Evropskou komisí (EK) kvůli porušování konkurence na trhu. Soudce obvodního soudu v Bostonu Mark Wolf odmítl žádost o získání citlivých informací od firmy Novell, které by mohl Microsoft použít při soudu v Evropě. Rozhodnutí bylo doručeno právníkům žalující strany.

EK odmítla požadavek Microsoftu na získání některých důvěrných dokumentů od firem zainteresovaných ve sporu. Microsoft se tak obrátil na americký soud, aby mu pomohl získat informace, které podle svého prohlášení potřebuje pro svoji obhajobu. Soud však tyto snahy odmítl, protože jsou podle něj v rozporu s evropským právem. Pravidla EK říkají, že dokumenty mezi komisí a třetími stranami se mohou zveřejnit, pouze když s tím tyto strany souhlasí.

V březnu oblastní soud v Kalifornii zamítl podobné snahy Microsoftu získat informace od firem Sun Microsystems a Oracle. Soudce v New Yorku zvažuje stejný požadavek Microsoftu po IBM.
EK v březnu 2004 vynesla verdikt, podle něhož Microsoft zneužívá dominantní pozice na trhu, uložila mu pokutu 497 miliónů eur a nařídila změnit obchodní praktiky. V prosinci pak EK Microsoftu pohrozila pokutou dva milióny eur denně s tím, že se firma neřídí jejími doporučeními. Příští týden bude o sporu s Microsoftem jednat evropský Soud první instance, napsala agentura Reuters.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek