Chirac oznámil nové plány, které mají oživit ekonomiku

26.04.2006
Francouzský prezident Jacques Chirac se snaží po vlně tvrdých sociálních protestů, které srazily jeho popularitu, znovu převzít iniciativu.

Francouzský prezident Jacques Chirac se snaží po vlně tvrdých sociálních protestů, které srazily jeho popularitu, znovu převzít iniciativu. Včera zveřejnil nové plány na financování šesti velkých projektů, které by měly přinést novou vitalitu francouzské ekonomice.

Loni vytvořená agentura, která má projekty na starosti, disponuje pro tento účel částkou dvě miliardy. „Nové programy se zaměří na nové technologie, které jsou důležité pro naši budoucnost,“ řekl Chirac agentuře Reuters.
Zdůraznil, že Čína investuje do výzkumu pětkrát vyšší částku než Francie. Na seznamu prvních třiceti světových společností, které investují největší částky do výzkumu, je pouze jediná firma z Francie, dodal prezident.

Většina z plánů předpokládá spolupráci s německými firmami. Francouzsko-německý projekt Quaero se má například zabývat vytvořením nového internetového vyhledávače, jiný projekt Neoval se soustředí na výzkum nové generace rychlovlaků. Společnost Alcatel může počítat s vládní podporou na rozvoj nových televizí na mobilních telefonech.
Francie má dlouhou tradici v investicích do technologií, příkladem jsou vlaky TGV.

Autor: (sla)

Sdílet tento příspěvek