EU: Za padělky vězení a vysoká pokuta

27.04.2006
Evropská komise tvrdí, že výroba a prodej padělaného zboží je mimořádně nebezpečný zločin. Na hranicích Evropské unie bylo loni zabaveno 103 miliónů padělků.

Prodáváte s přáteli v České republice nebo ve zbytku Evropy nelegálně zkopírované filmy na DVD či falešnou viagru a víte o tom? V tom případě by vás soud měl poslat minimálně na čtyři roky za mříže a vyměřit vám pokutu ve výši minimálně 100 tisíc eur (tedy téměř tři milióny korun). Aspoň tak to stojí v návrhu evropské směrnice, kterou včera zveřejnil komisař Franco Frattini. Frattini zastává v EU pozici podobnou našemu ministru spravedlnosti.

Hodinky z Číny

„Padělání je zdrojem fantastických příjmů pro organizovaný zločin,“ tvrdí Frattini. Úředníci komise pak ve svých materiálech dodávají, že nebezpečné je hlavně to, že část veřejnosti nevnímá výrobu a prodej padělků jako zločin a tím usnadňuje podnikání padělatelských „mafií“ (které ale páchají i další zločiny).

Většina evropských států zesílila v posledních letech svůj boj proti padělkům. Došlo i ke společným evropským akcím, jako byl loňský zátah v evropských přístavech s krycím jménem „Fake“, který odhalil desetitisíce falešných cigaret, triček a baterií do mobilů. Evropská komise si však stěžuje, že některé členské státy (odmítá je ale jmenovat) padělatele pořádně nestíhají, případně, že jejich tresty jsou směšné. Proto už více než před rokem prohlásila, že Evropa musí zavést všude stejné minimální tresty pro padělatele, kteří působí v rámci organizované skupiny či prodejem falešných výrobků ohrožují zdraví lidí. Nyní se tento návrh v pozměněné podobě vrací znovu.

Právní zádrhel

Jedním ze sporných bodů bylo trestní právo – všeobecně totiž unie nesmí předepisovat kdo, jak a za co má být potrestán. To je záležitostí národních trestních kodexů. Na druhou stranu unijní úředníci musí chránit zájmy občanů unie, pokud jde třeba právě o práva spotřebitelů či o ochranu duševního vlastnictví do značné míry bez ohledu na zákonodárství národních států. Tenhle zapeklitý problém řešil loni na podzim Evropský soudní dvůr, který potvrdil pravomoci „Evropy“ v některých oblastech (například ochrany přírody) a nepřímo i právo Komise vytvořit včera předloženou směrnici. Návrh musí schválit prostou většinou zástupci členských zemí v Radě EU.

Autor: Marek Hudema

Sdílet tento příspěvek