Lucemburský pracovní trh zůstane nováčkům EU uzavřen

27.04.2006
Výjimku bude tvořit zemědělský sektor, vinařství a práce v hotelech a restauracích, kde Lucembursku pracovní síly chybějí.

Lucembursko se dnes přidalo ke skupině „starých“ zemí členských zemí EU, které zachovají omezení pro přístup občanů nových členských zemí Evropské unie na jejich pracovní trh. Výjimku bude tvořit zemědělský sektor, vinařství a práce v hotelech a restauracích, kde Lucembursku pracovní síly chybějí. Pro tuto práci ovšem bude stále potřeba pracovní povolení, ale jeho udělování, které je zjednodušené, bude podle lucemburského ministerstva zahraničí téměř automatické.

„Lucemburská vláda se kvůli obtížné situaci na domácím trhu práce rozhodla zachovat v platnosti opatření uplatňovaná od 1. května 2004,“ kdy nové země do EU vstoupily, uvádí se ve sdělení lucemburské vlády.

Mezi další vstřícné kroky lucemburské vlády bude patřit také pružnější udělování pracovních povolení ve zkrácených lhůtách i v dalších sektorech ekonomiky.

Při rozšíření EU o deset nových členů před dvěma lety byla zavedena přechodná opatření, která umožňovala starým členským zemím omezit příchod pracovních sil, pokud si to přály.

Přechodné období trvá od rozšíření EU maximálně sedm let. Je rozděleno na tři etapy, které jsou dlouhé dva, tři a dva roky. První etapa vyprší na konci tohoto měsíce. Staré země EU se samy mohou rozhodnout, zda využijí jednu, dvě nebo všechny tři etapy.

Své trhy pracovníkům z nových zemí od počátku otevřely Británie, Irsko a Švédsko. K témuž se nyní chystají Španělsko, Portugalsko a Finsko. Francie, Belgie a Nizozemsko režim zmírní pro vybrané profese. Německo a Rakousko budou v restrikci pokračovat.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek