Špidla ocenil otevírání pracovních trhů

02.05.2006
Český eurokomisař zdůraznil, že od 1. května platí volný pohyb pracovních sil v 17 z 25 členských zemí unie.

Pokrok v otevírání pracovních trhů v Evropské unii ocenil dnes český komisař Vladimír Špidla. Na tiskové konferenci zdůraznil, že od 1. května platí volný pohyb pracovních sil v 17 z 25 členských zemí unie. Dalších šest západoevropských států výrazně změkčilo restriktivní režim vůči pracovníkům z nových zemí, pouze Rakousko a Německo neudělaly nic.

Špidla ovšem podotkl, že ani pracovní trhy těchto dvou států nelze považovat za úplně uzavřené. V Rakousku pracují desetitisíce lidí z nových zemí a některé sektory hledají pracovníky. Německo vydalo od roku 2004 půl milionu pracovních povolení, což se zhruba rovná počtu lidí, kteří odešli za prací do Británie a Irska, jež svoje trhy otevřely zcela.

Navzdory tomu je jasné, že se nelze do Německa vydat jen tak za prací a že tento stav ještě řadu let potrvá. „Německo je velký pracovní trh. Pro Česko je jeho rozhodnutí důležité a lidé ho budou jistě vnímat negativně,“ řekl Špidla.
Přitažlivost Británie a Německa je pro lidi ze střední a východní Evropy podle něj přibližně stejná. Německy jich sice stále mluví více, jsou ovšem spíše starší, méně mobilní. Mladí „vikingové“ toužící najít uplatnění jinde umějí spíše angličtinu. „Nevylučuji, že to má vliv i na zájem o výuku jazyků,“ uvedl komisař. Předpověděl, že nyní, když se otevřelo Španělsko, by mohl v Česku či Polsku vzrůst počet studentů španělštiny.

Zdráhal se vyjádřit k otázce, zda by nové členské země měly nyní, když EU výrazně pokročila k volnému pohybu pracovníků, zrušit svá omezení vůči Západoevropanům, například zákaz volného prodeje zemědělské půdy a lesů. „Je na každé politické reprezentaci, aby z toho vyvodila své důsledky,“ uvedl.
Cizinci musejí sedm let po vstupu Česka do EU žádat, pokud si chtějí koupit zemědělskou půdu nebo les, a lze jim to odmítnout.

Pětiletá lhůta se týká rekreačních objektů. Tři roky po rozšíření, tedy za rok, bude EU vyhodnocovat účinnost tohoto opatření a smysl jeho pokračování. Například bývalý vyjednávač českého vstupu do EU Pavel Telička míní, že jeho rychlé zrušení by zapůsobilo jako politické gesto, a nic by nestálo, jelikož cizinci mohou stejně kupovat půdu na firmy nebo přes nastrčené Čechy.

Podle konečné tabulky vydané dnes EK zrušily restrikce na volný pohyb pracovníků od 1. května Španělsko, Portugalsko, Finsko a Řecko; přidaly se k Británii, Irsku a Švédsku. Francie, Belgie, Dánsko a Lucembursko omezení zmírní, buď plošně krok za krokem, nebo po sektorech. Nizozemsko se vysloví na konci roku, zda otevře svůj trh docela. Itálie zatím nahlásila zvýšení kvóty pro pracovní povolení pro lidi z nových zemí na 170.000, přičemž dosud jí využilo asi 50.000 pracovníků. Ze zemí spojených s EU do Evropského sdružení volného obchodu (ESVO) bude volný pohyb praktikovat Island, nikoli však Norsko a Lichtenštejnsko.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek