Ministři financí EU se na změnách v DPH neshodli

05.05.2006
Jádrem sporu je návrh, aby se DPH z telekomunikačních služeb neplatila v sídle firmy, ale tam, kde služba byla poskytnuta.

Tři z 25 zemí Evropské unie, Německo, Lucembursko a Portugalsko, se podle diplomatů postavily na pátečním zasedání ministrů financí Evropské unie proti navrhovaným změnám v systému daně z přidané hodnoty. Jádrem sporu je návrh, aby se DPH z telekomunikačních služeb neplatila v sídle firmy, ale tam, kde služba byla poskytnuta. V pozadí je i obava z přesunu operátorů, placených televizních kanálů či poskytovatelů internetových služeb do zemí s nižší daňovou sazbou.

Ilustrací může být lucemburská firma Skype, umožňující laciné telefonování po internetu, či přesun poskytovatele internetového připojení Wanadoo na portugalskou Madeiru; v Lucembursku i na Madeiře činí DPH unijní minimum 15 procent.

„Jde o zjednodušení pro podnikatele i zabránění neférové konkurence. Reakce jsou povzbudivé, většina států balíček návrhů podporuje. Uvidíme, zda na příštím zasedání budeme s to postoupit dále,“ uvedl rakouský ministr Karl-Heinz Grasser, jehož země toto pololetí EU předsedá.
„Je velice důležité, abychom na červnovém zasedání dospěli k dohodě,“ apeloval komisař László Kovács. Jakékoliv daňové změny v EU však vyžadují jednomyslný souhlas všech členských států.

Zatímco Slovensko podle státního tajemníka Vladimíra Tvarošky změny podporuje, český postoj ještě není vyhraněný. „Nápad není špatný, ale hodně otázek je otevřených. Po posouzení experty budeme jako obvykle hodně pragmatičtí – spočítáme si, zda je to výhodné, anebo není,“ míní náměstek českého ministra financí Tomáš Prouza.

Nad zisky a ztráty z případných přesunů firem podle něj dosud visí otazník, ale navrhované změny směřující k zjednodušení pravidel hry při výběru DPH by usnadnily život firmám při podnikání přes hranice.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek