Geoff Hoon: Nelitujeme, že jsme otevřeli trh práce

15.05.2006
Čerstvě otevřená debata o evropské ústavě přichází ve správnou chvíli, míní nový britský ministr pro Evropu Geoff Hoon.

Čerstvě otevřená debata o evropské ústavě přichází ve správnou chvíli, míní nový britský ministr pro Evropu Geoff Hoon. Do funkce ho katapultovaly nedávné změny ve složení britské vlády, jimiž premiér Tony Blair reagoval na prohru v místních volbách.
Zkušený politik, jenž v minulosti zastával i klíčový post ministra obrany, je přesvědčen, že se unie nemůže vyhnout důkladné debatě o své budoucnosti. Hoon, který o víkendu navštívil pražský sjezd sociálních demokratů, podporuje další rozšíření unie, stejně jako otevírání ekonomik členských zemí.

Zpráva Evropské komise zřejmě doporučí členským státům, aby souhlasily s přijetím Bulharska a Rumunska do EU. Podmiňuje to ale odstraněním nedostatků, především zesílením boje proti korupci. Jak to hodnotíte?
Nerad bych hodnotil zprávu předčasně, dokud nebyla oficiálně zveřejněna – má se tak stát v úterý. Očekáváme v Evropské komisi důkladnou diskusi o této věci.
Británie podporuje původní datum pro vstup obou zemí, tedy rok 2007. Uznáváme přitom, že stále mají problémy, které musí vyřešit – především zlepšit práci justice.

Rozšíření unie zmínila ve svém projevu k německým poslancům i kancléřka Angela Merkelová. Podle ní si unie musí stanovit pevné hranice, protože bez nich by prý jen krajně obtížně přijímala zásadní rozhodnutí.
Myslím, že to bylo velmi zajímavé vystoupení. Setkal jsem se nyní s paní Merkelovou ve Vídni, je to bezesporu velmi moudrá i úspěšná politička. Její projev upozornil na mnohé zásadní výzvy, které stojí před unií. Vrátila se hlavně k vážným problémům, jež otevřela loňská neúspěšná referenda o návrhu evropské ústavy v Nizozemsku a ve Francii. Pro hledání smysluplného východiska v evropské debatě je užitečné zvažovat i krajně rozdílné alternativy. V této chvíli reflexe je nesmírně užitečné vyslechnout různorodé koncepty, než přistoupíme k zásadním rozhodnutím o budoucnosti Evropy.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso použil pro období reflexe, které následuje po loňském zamítnutí ústavy ve Francii a v Nizozemsku, sportovní termín – hovoří o nastaveném čase. Může se v něm něco důležitého odehrát ještě před francouzskými prezidentskými volbami, tedy před květnem příštího roku?
Nikdy jsme neřekli, jak dlouho by přesně období evropské reflexe mělo trvat. Myslím, že je správné, že jsme si vzali malý oddechový čas, v němž chceme nalézt nové východisko. Nemůžeme podceňovat vzkaz z prohraných referend. Rakousko každopádně využilo svého předsednictví k užitečné diskusi na toto téma.

Odbourávání bariér je užitečné pro Evropu

Počátkem týdne se další země, Španělsko či Finsko, připojily k Británii, Irsku a Švédsku. Otevřely pracovní trhy zájemcům ze států, které před dvěma roky vstoupily do EU. Jak se dnes Britové dívají na statisíce nových zájemců o práci?
Naše zkušenost je zcela pozitivní. Předně – otevření trhu přineslo pracovní příležitosti uchazečům z nových členských zemí. Jejich příchod na druhé straně pomohl zachovat užitečnou konkurenci na britském trhu práce.
A je třeba si znovu připomenout princip svobodného pohybu lidí, na kterém unie vznikla. Musíme jejím občanům garantovat základní práva.

Nové členské země vnímají Londýn jako spojence a oceňují i jeho snahu liberalizovat trh služeb nebo energií…
Liberalizace je dobrá především pro Evropu jako celek. A z konkurenceschopné Evropy budou mít prospěch i občané. Rozhodně nás ale čeká hodně práce při likvidaci těchto bariér.

Řešení jaderného sporu má být přijatelné i pro Írán

Nebyla ale očekávání předcházející britskému předsednictví větší než současné výsledky, třeba s ohledem na sektor služeb?
Nechci hodnotit předcházející období, soustředíme se na to, abychom dále pracovali na pokroku v otevírání ekonomik.

Jedním z citlivých evropských témat je společná politika vůči Íránu, který se odmítá vzdát jaderných ambicí. Dovedete si představit rychlé řešení krize?
Pochopitelně spolupracujeme na přijatelné rezoluci na půdě OSN. Musíme se snažit o pokrok a jde nám přitom o takové řešení, jaké by mohl přijmout i Teherán.

Sešel jste se zde s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou – debatovali jste rovněž o českém předsednictví v unii, plánovaném na rok 2009?
Na tuto roli je třeba se důkladně připravit, jinak vás mohou čekat překvapivé problémy. Je dobře, že se tím Česko zabývá už nyní.

A vaše doporučení?
Nesmíte se na tuto práci dívat zjednodušeně. Půlroční předsednictví nepřináší jen palcové titulky. Je za tím šest měsíců vytrvalé práce, mnoho práce v pozadí, spousta detailů a hledání shody.

Na plnění volebních slibů jsme zatím měli jen rok

Tony Blair po porážce labouristů v místních volbách přeskupil kabinet. Co vzkážete kritikům, podle nichž šlo jen o kosmetické změny?
To je téma spíše pro stranický kongres. Je třeba brát na vědomí, že místní volby se konaly téměř přesně rok poté, co Labouristická strana vyhrála volby parlamentní. Takže na plnění volebních slibů měla pouhý rok.
Premiér Blair nebude kandidovat v příštích volbách. Chce zachovat kontinuitu, proto hodlá poskytnout prostor pro svého nástupce. Média jsou nicméně už nyní velmi vzrušená možností Blairova odstoupení stejně jako nástupnictvím ve straně.

Labouristé prohráli místní volby i v roce 2004, potom zvítězili na celostátní úrovni. Může se to opakovat?
Bezesporu vyvodíme z výsledku místních voleb závěry, nechceme ho podceňovat. Další hlasování je ale ještě daleko.

Geoff Hoon (52)

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek