Almunia znovu vyzval Evropu k reformám

18.05.2006
Světový hospodářský růst podle evropského komisaře zůstane silný a oživení v Evropě bude pokračovat.

Na zahájení dvoudenního Bruselského ekonomického fóra řekl evropský komisař pro měnu a ekonomiku Joaquín Almunia, že oživení neochabne i přes vysoké ceny ropy a nedávné výkyvy směnných kurzů. Zároveň vyzval evropské země k uskutečňování strukturálních reforem, které ekonomikám umožní lépe využít globalizace.


„Potřebujeme posílit naši hospodářskou a měnovou unii tím, že budeme pěstovat otevřený a dynamický jednotný trh,“ řekl Almunia. „Musíme pokročit v zavádění komplexní série ekonomických reforem na trzích zboží, služeb, práce i kapitálu,“ dodal.


EU si vytyčila program strukturálních reforem v takzvané lisabonské agendě, která má unii navést na dráhu nejvýkonnější ekonomiky na světě, založené na znalostech a technologiích. Pokrok v uskutečňování těchto reforem je však zejména ve velkých zemích velmi pomalý, protože vlády se bojí, že nepopulární opatření například na trzích práce nebo v reformě penzí narazí u voličů na odpor. EU tak nadále prohlubuje své zaostávání za Spojenými státy, které měla podle Lisabonu předehnat do roku 2010.


Letošní rok bude ve světě ve znamení pokračujícího silného růstu. Evropská komise odhaduje globální růst na 4,5 procenta a růst v eurozóně se má vyšplhat na 2,1 procenta z loňských 1,3 procenta.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek