Paříž chce „okouzlit“ investory

24.05.2006
Francouzští politici oznámili zahájení „šarmantní ofenzívy“, kterou chtějí přitáhnout nerozhodné zahraniční investory. Přesvědčují je, že právě nyní je pravý čas začít s podnikáním ve Francii.

Paříž tak reaguje na znepokojivé náznaky, že důvěra zahraničních podnikatelů se vytrácí. Podnikatele znepokojila podzimní vlna násilností na přistěhovaleckých předměstích francouzských měst, letošní studentské protesty, které smetly návrh na reformy pracovního trhu a nejnověji i politický skandál Clearstream, který znejistil politiku.

Premiér Dominique de Villepin, jehož preference se v důsledku aféry Clearstream prudce snížily, nabídl několik nápadů, jak zpříjemnit život zahraničním podnikatelům. Chce zrychlit odbavení zboží na letišti – například zákaznickou linkou v angličtině, stejně jako celními formuláři na internetu.
„Musíme bojovat na všech frontách, být v pohotovosti, abychom zachytili mezinárodní vývoj,“ citovala de Villepina agentura Bloomberg.

Francie se cítí být poškozena levnější pracovní silou a daňovým zvýhodněním ve východoevropských zemích, které přetahují investice ze západní Evropy. Paříž to označuje za „sociální dumping“.
Odmítnutí vládního návrhu na pružnější pracovní úvazky pro mladé lidi pozici Francie ještě ztížilo, říkají ekonomové. Zahraniční investoři jsou proto opatrní.
„Vzkaz, který zazněl, je zjevný. Francie nepřikročí k reformám,“ řekl listu International Herald Tribune Winston Maxwell, z americké právnické firmy Hogan & Hartson. Zmiňuje množství svých přátel, amerických podnikatelů, které dubnové odmítnutí reforem odradilo od podnikání ve Francii.

Francouzská ministryně obchodu Christine Lagardeová přesto doufá, že zahraniční podnikatelé nebudou význam sociálních protestů přeceňovat. Vyjádřila naději, že investoři ocení nová opatření, která snižují čas úředních procedur o třetinu.
Opatrný optimismus podnikatelů by mohl podpořit i nový průzkum, podle kterého není osud ekonomických reforem úplně ztracený. Studie ústavu IFOP naznačila, že většina Francouzů stále podporuje změny, zejména v oblasti pracovního práva, školství a justice. Za velmi naléhavé označilo v průzkumu reformy 54 procent dotázaných, dalších 39 procent je považuje za dost naléhavé.

Autor: (sla)

Sdílet tento příspěvek