Po dvou měsících je doména .eu osmou nejběžnější na světě

24.05.2006
K dosáhnutí nejlepších ovšem doména musí ujít ještě dlouhou cestu. Světový žebříček totiž vede doména „.com“ s více než 50 miliony registracemi.

Internetová doména s koncovkou „.eu“ se půldruhého měsíce po svém otevření všem zájemcům stala osmou nejběžnější ve světové síti. Vyplývá to z údajů společnosti EURid, která je pověřena správou této unijní domény až do roku 2010. K 23. květnu si doménu s koncovkou „.eu“ zaregistrovalo celkem 1,800.983 uživatelů, z toho téměř třetina z Německa. Z Česka využilo nabídky 30.371 zájemců a ze Slovenska 6787.

K dosáhnutí nejlepších ovšem doména musí ujít ještě dlouhou cestu. Světový žebříček totiž vede doména „.com“ s více než 50 miliony registracemi, následovaná německou koncovkou „.de“ (9,8 milionu), „.net“ se 7,5 miliony, britskou „.uk“ (4,9 milionu), „.org“ (4,5 milionu) a „.info“ (2,6).

Doména „.eu“ se od 7. dubna otevřela všem zájemcům po předchozí čtyřměsíční lhůtě vyhražené firmám a institucím. Úspěch předčil očekávání, informační server vzápětí zkolaboval a během tří dnů počet zaregistrovaných domén dosáhl 1,3 milionu, zatímco Evropská komise původně počítala s prvním milionem až koncem roku.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek