Členské státy EU se pokusí dohodnout na směrnici o liberalizaci služeb

29.05.2006
Předsedající Rakousko doufá, že i přes spory, které v této otázce mezi členskými zeměmi trvají, převládne politická vůle k dohodě.

Členské státy Evropské unie se v pondělí pokusí po několikaleté při dohodnout na konečné podobě směrnice o uvolnění pohybu služeb na jednotném vnitřním trhu EU. Předsedající Rakousko doufá, že i přes spory, které v této otázce mezi členskými zeměmi trvají, převládne politická vůle k dohodě a projde oslabený text přibližně v podobě, jak ho v prvním čtení upravil Evropský parlament.

Česká republika pracovala do poslední chvíle aktivně ve skupině zemí, které se sice už smířily s verdiktem EP, ale snaží se text alespoň v detailech upravit ve svůj prospěch. Prosazuje zejména, aby nebylo ponecháno na libovůli států, jak budou ztěžovat přeshraniční poskytování služeb s poukazem na veřejnou politiku, veřejnou bezpečnost, veřejné zdraví a ochranu životního prostředí, ale aby o takto použitelných vnitřních předpisech informovaly komisi a ostatní členské státy. Dosáhlo by se tím aspoň toho, že poskytovatelé služeb budou vědět, co je v jiné zemi EU čeká.

Původní návrh neprošel

Původní návrh směrnice bývalého komisaře Fritse Bolkesteina počítal s tím, že podobně jako u pohybu zboží se bude výkon služeb v EU řídit právem země, odkud poskytovatel pochází. Tato zásada narazila na značný odpor mnoha západoevropských zemí, které v ní spatřovaly nástroj sociálního dumpingu ze strany chudších nováčků. Evropský parlament v prvním čtení prosadil její odstranění; Evropská komise se verdiktu podřídila a šéfové států a vlád na březnovém summitu tomuto postupu politicky požehnali.

Na stole je nyní návrh, který v zásadě umožňuje volný pohyb služeb v EU. Pokud je mu bráněno z výše uvedených důvodů, pak taková opatření nesmí být diskriminační a musí být nezbytná a přiměřená. Zákon obsahuje dlouhý seznam oblastí, na které se směrnice nevztahuje. Buď jsou to ty, které upravuje specifická legislativa (dopravní služby), nebo ty, jež si členské země přejí ušetřit zahraniční konkurence, jako školství, kultura, audiovize sociální služby či zdravotnictví.

Šance na dohodu v pondělí jsou podle diplomatů asi 50:50. Pokud by k ní došlo, chopí se směrnice rychle opět Evropský parlament. V platnost by pak mohla vstoupit od začátku příštího roku s tím, že členské státy budou mít dva až tři roky na její vstřebání.

Související články:
Česko rezignovalo na prosazení silnější liberalizace služeb
Dozná evropská směrnice o liberalizaci služeb dalších změn? 
Liberalizace služeb? Jen kompromis 

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek