EU nechce v jednání s WTO o zemědělství více ustupovat

29.05.2006

Ministři zemědělství zemí EU jsou proti tomu, aby EK přišla na jednání o liberalizaci globálního obchodu v rámci WTO s ústupky v podobě nižších cel na zemědělské dovozy.

Ministři zemědělství zemí Evropské unie jsou proti tomu, aby Evropská komise přišla na jednání o liberalizaci globálního obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO) s dalšími ústupky v podobě nižších cel na zemědělské dovozy. Sdělil to na dnešní schůzce ministrů v rakouské Kremži rakouský ministr Josef Pröll.

Členové WTO si stanovili pro dosažení shody na základních prvcích celkové dohody termín konec července. Hlavní spornou otázkou zůstává zemědělský obchod a podle šéfa WTO Pascala Lamyho musí učinit ústupky všechny tři hlavní bloky – EU, USA a velké rozvojové země v čele s Brazílií. Jinak hrozí, že takzvané katarské kolo jednání přijde vniveč a nejvíce na to doplatí chudé země.

„Ministři zemědělství jsou toho názoru, že Evropa by neměla předkládat novou nabídku, ale že s novou nabídkou by měli přijít naši partneři. My jsme svou nabídku učinili a měnit ji nebudeme,“ řekl Pröll na tiskové konferenci.

Ministři tím varovali obchodního komisaře Petera Mandelsona před nabídkou výraznějšího otevření evropského trhu. Tento měsíc Mandelson naznačil, že v jednáních WTO zváží nabídku hlubšího snížení dovozních cel na zemědělské produkty.

EU dosud nabízela pokles cel v průměru o 39 procent, ostatní bloky však chtějí snížení nejméně o 54 procent. EU naopak trvá na tom, že rozvojové země musí více snížit svá cla na průmyslové zboží. Tlačí také na Spojené státy, aby přišly s lepší nabídkou v otázce zemědělských subvencí.

Podle některých zdrojů by Mandelson mohl přijít s nabídkou snížení cel o téměř 50 procent. „Vím, co si Peter Mandelson myslí, a myslím, že je nutné, aby Evropa mluvila jedním hlasem. Domnívám se ale také, že předkládat nové nabídky by bylo chybou,“ řekl Pröll.

Rakouský ministr za hlavního viníka nedostatečného pokroku označil USA, podobně jako to minulý týden udělal francouzský prezident Jacques Chirac. Francie, která nejvíce těží ze zemědělské podpory a ochrany v EU, je iniciátorem odporu proti zlepšení nabídky EU. Šéf WTO Lamy však řekl, že pro úspěch kola musí EU zlepšit svou nabídku u cel, USA nabídku u snížení subvencí a rozvojové země musí více snížit cla na průmyslové zboží.

Nynější kolo jednání o liberalizaci obchodu začalo v roce 2001 v katarské metropoli Dauhá a mělo být už dávno uzavřeno. Snahou je dosáhnout konečné dohody alespoň do konce tohoto roku. Příští rok totiž vyprší prezidentovi USA pravomoc samostatně sjednávat obchodní dohody, to znamená, že globální dohoda by se musela odložit zřejmě o několik let.

Související články:
EU podle WTO blokovala dovoz modifikovaných potravin nelegálně
Evropská unie hrozí USA „exportními“ sankcemi
Postoj EU k dohodě ve WTO se radikálně nezmění

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek