Slovensko a Irsko se bouří proti směrnici o uchování telekomunikačních údajů

29.05.2006
Bratislava a Dublin se ovšem domnívají, že přijetí směrnice se v první řadě netýkalo vnitřního trhu, ale prosazování práva, a proto EK neměla na zavedení směrnice právo.

Irsko a Slovensko se chtějí podle bruselského týdeníku European Voice odvolat k Evropskému soudnímu dvoru proti směrnici o uchovávání telekomunikačních údajů, která byla přijata v rámci opatření boje proti terorismu. Obě země při únorovém jednání ministrů zahraničí členských zemí unie hlasovaly proti směrnici.

Ta nařizuje telekomunikačním společnostem uchovávat v rámci boje proti terorismu telekomunikační záznamy minimálně šest měsíců. Nejde přitom jen obsah telefonátů nebo e-mailů, ale i o uchovávání základních údajů, jako jsou čísla vytáčené linky, lokalizační údaje, místo, datum a čas uskutečněného spojení.

Návrh směrnice předložila Evropská komise na základě článku 95 Smlouvy o EU, který se vztahuje na fungování vnitřního trhu. Bratislava a Dublin se ovšem domnívají, že přijetí směrnice se v první řadě netýkalo vnitřního trhu, ale prosazování práva, a proto EK neměla na zavedení směrnice právo. Argumentují také tím, že směrnice spadá pod tzv. třetí pilíř, týkající se spolupráce v oblasti justice a vnitřní bezpečnosti. Většina rozhodnutí se v rámci tohoto pilíře přijímá jednohlasně.

Obě země namítají proti uchovávání dat jako takovému. Odvolání by se podle European Voice mohlo opírat o doporučení generálního advokáta ESD z listopadu minulého roku, které souviselo s rozhodnutím EK a Rady EU o poskytování údajů o pasažérech letecké dopravy americkým úřadům. I tomto případě se rozhodnutí opíralo o článek 95, generální advokát ovšem argumentoval překročením jeho rámce. Proto doporučoval anulování rozhodnutí Rady EU. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout v úterý.

Související články:
Uchovávání telekomunikačních dat bylo definitivně schváleno

Autor: rai-ihned, European Voice

Sdílet tento příspěvek