Evropská komise chystá změny v telekomunikacích

29.06.2006
Největší telekomunikační firmy v Evropě možná budou muset rozdělit své služby a infrastrukturu. Navrhuje to eurokomisařka pro informační společnost Viviane Redingová.

Největší telekomunikační firmy v Evropě možná budou muset rozdělit své služby a infrastrukturu. Navrhuje to eurokomisařka pro informační společnost Viviane Redingová, podle které by takový krok otevřel telekomunikační sektor konkurenci, a vedl by k většímu růstu.
Návrh je součástí plánů Bruselu na rozsáhlé změny evropských nařízení pro fungování telekomunikací. Ty včera projednala Evropská komise a dnes je má představit sama Redingová. Konkrétní legislativní návrhy se očekávají do konce roku, zatím ale není jasné, jakou budou mít podobu.

Už v úterý večer ale Redingová obhajovala strukturální separaci na konferenci zástupců telekomunikačních firem. Mohla by být odpovědí na mnoho potíží, kterým evropské telekomunikační trhy čelí, řekla eurokomisařka, podle které by se Evropa měla zachovat jako USA v 80. letech. Tamní regulátor rozdělil americký monopol AT&T, což vedlo k masívnímu rozvoji telekomunikačních služeb a internetu.
Redingová neřekla, zda by telekomunikační podniky musely svou infrastrukturu prodat, nebo zda by jim stačilo založit novou dceřinou společnost. Podle současných unijních pravidel nemohou národní regulační úřady přinutit společnosti k rozdělení svých divizí. Některé firmy, například British Telecom, k tomu ale přistoupily samy.

Opatření by se týkala i společnosti Český Telecom, ačkoli do své infrastruktury vpouští za podmínek stanovených zákonem i konkurenční operátory. Český Telecom včera odmítl prohlášení Redingové komentovat.
Redingová dále tvrdí, že by EU měla vytvořit zastřešující regulační úřad, který by hlídal dodržování telekomunikační legislativy ve všech členských zemích. Zároveň chce důrazněji bránit monopolnímu chování některých firem. Volá také po otevření trhu s frekvenčním spektrem.

Chce jednak sjednotit využívání spektra v unii a vytvořit funkční vnitřní trh, ale také vytvořit novou agenturu, která by na jeho fungování dohlížela. Po přechodu na digitální televizní vysílání v roce 2012 se totiž v celé Evropě uvolní část spektra a Redingová soudí, že by firmy měly mít právo s frekvencemi obchodovat.
Telekomunikační společnosti reagovaly na návrhy Bruselu podrážděně. Volat po rozdělení velkých operátorů je zcela skandální, řekl Michael Bartholomew, ředitel sdružení firem ETNO. Podle něj komise jedná populisticky a nerozumí vývoji trhu.

Související články:
EK plánuje zavedení evropského telekomunikačního regulátora

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek