MasterCard zřejmě omezuje konkurenci

30.06.2006
EK podezírá mezinárodní karetní asociaci MasterCard z porušování pravidel hospodářské soutěže, když stanovuje minimální cenu pro obchodníky přijímající její karty.

Mezinárodní karetní asociace MasterCard mohla porušit pravidla evropské hospodářské soutěže. Oznámila to Evropská komise (EK), která v rámci Evropské unie plní roli exekutivy. Komise tvrdí, že MasterCard omezuje konkurenci mezi bankami, a proto minulý týden zaslala firmě dodatečný seznam námitek. Komise už MasterCard dříve obvinila, že své pozice na trhu zneužívá.


Vyšetřování je nyní ve fázi, kdy se EK zatím snaží jen shromáždit fakta, takže zatím nelze hovořit o obvinění. Komise v tomto seznamu námitek zaujímá předběžné stanovisko, že MasterCard omezuje konkurenci mezi členskými bankami. Předem totiž stanovuje minimální cenu, kterou obchodníci musejí platit za přijímání platebních karet MasterCard a Maestro, podotýká komise.
„Komise vyjadřuje předběžný názor, že takové chování je v rozporu s úmluvou o zákazu používání restriktivních obchodních praktik,“ píše se dále ve sdělení Evropské komise. MasterCard má ale dost času na to, aby se k obvinění komise vyjádřil. Teprve v případě, že komise neobdrží uspokojivou odpověď, bude moci rozhodnout, zda MasterCard pravidla porušil.


Společnost MasterCard potvrdila, že 23. června obdržela od EK dodatečný seznam námitek, jehož doručení již nějakou dobu očekávala. „MasterCard má nyní možnost písemně odpovědět EK na její dodatečné oznámení námitek a prezentovat své názory ve slyšení, které proběhne ve druhé polovině tohoto roku,“ uvedla společnost. Podle ní EK nemá stanovený žádný termín, do kterého by musela přijmout konečné stanovisko ohledně těchto záležitostí.


„Dokument je součástí již dlouho probíhajícího dialogu s Komisí, který se datuje od května roku 1993, kdy společnost MasterCard Europe (později Europay International) EK dobrovolně informovala o organizaci své podnikatelské činnosti. Dokument doplňuje oznámení námitek ze září 2003, na které společnost MasterCard odpověděla v lednu 2004,“ uvádí MasterCard.
Podle společnosti chce EK pomocí dodatečného oznámení námitek získat informace nezbytné k porozumění otázce plateb kartami a objasnit si určité pochybnosti, které má v souvislosti s podnikatelskou činností MasterCard.


Pokud komise shledá MasterCard vinným, mohlo by to znamenat, že asociace bude nucena vybírání poplatků zrušit, nebo alespoň zásadně změnit. K tomu by došlo zřejmě v situaci, kdy by regulátoři usoudili, že nad výnosem z poplatků převažuje přínos restriktivního vlivu chování na trhu.
MasterCard se v hledáčku evropských regulátorů objevil už podruhé. V září 2003 komise firmu obvinila kvůli tomu, že obchodní banky musejí platit poplatky členským bankám asociace za platby kartami MasterCard a Maestro. EK se také snaží prosadit jednotnou evropskou platební oblast, díky které by spotřebitelé mohli za platby a převody peněz platit stejnou cenu v každé zemi v rámci Evropské hospodářské a měnové unie (EMU).

Autor: vst-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek