EU zahajuje provoz trhu zbrojních zakázek

30.06.2006
K dobrovolnému závazku otevřít veřejné soutěže o kontrakty za více než jeden milion eur i dalším firmám v EU zatím přistoupilo 22 z 25 zemí společenství.

Na rozdrobeném trhu zbrojních zakázek v Evropské unii začnou od soboty 1. července platit nová pravidla, která mají vpustit více otevřenosti a mezinárodní konkurence do hájemství domácích zbrojovek. K dobrovolnému závazku otevřít veřejné soutěže o kontrakty za více než jeden milion eur i dalším firmám v EU zatím přistoupilo 22 z 25 zemí společenství, včetně Česka a Slovenska. Podle odhadů by roční obrat na tomto trhu mohl představovat kolem 30 miliard eur, tedy asi 850 miliard korun.

„Je to docela historická událost,“ uvedl dnes šéf Evropské obranné agentury (EDA) Nick Witney. Výsledky nečeká hned po 1. červenci, ale předpokládá, že větší konkurence povzbudí evropský obranný průmysl a umožní efektivněji vynakládat peníze poplatníků, jichž i tak v rozpočtech ministerstvech obrany není nazbyt.

Vnitřní trh EU a jeho pravidla dosud nezahrnují armádní zakázky a mimo hru i nadále zůstane značná část trhu, od jaderných zbraní, přes šifrování, výzkum a vývoj až po naléhavé zakázky. Nová pravidla jsou dobrovolná, nepočítají se sankcemi, ale případy opomenutí transparentnějšího režimu bude třeba Bruselu vysvětlit. Přehled nabídek se od půlnoci má objevovat na internetové stránce evropské agentury (www.eda.europa.eu).

K novému režimu nepřistoupilo Španělsko a Maďarsko, aby ochránily své výrobce. Ale Witney věří, že rozhodnutí Madridu a Budapešti není konečné. Trvalou výjimku představuje Dánsko, které se nepodílí na bezpečnostní a obranné politice EU a tedy není ani členem EDA.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek