Itálie otevřela pracovní trh občanům nováčků EU

21.07.2006
Češi tak mohou zatím neomezeně pracovat v Irsku, Švédsku, Británii, Finsku, Portugalsku, Řecku, Španělsku, na Islandu a ode dneška v Itálii.

Itálie otevřela svůj trh práce občanům z nových členských zemí Evropské unie, včetně ČR. Oznámila to v Bruselu Evropská komise.
Krok Itálie uvítali předseda komise José Barroso i komisař Vladimír Špidla. „Otevření trhu práce občanům všech zemí EU prospěje italské ekonomice i celé zemi,“ uvedl Špidla.

V Dánsku je ovšem trh s platností od počátku července částečně otevřen. Procedura zaměstnávání lidí se v Dánsku zjednoduší a zrychlí. Češi budou nyní v Dánsku zaměstnáni podle tamních standardů, což se týká hlavně platů. V zemi bude také možné pracovat na částečný pracovní úvazek, nové výhody získají i studenti.

Čeští občané budou moci získat zaměstnání u dánských zaměstnavatelů, kteří si zažádali o tzv. „předběžné povolení“ k zaměstnávání pracovních sil z nových členských zemí EU. Čeští studenti při studijním pobytu v Dánsku mohou pracovat po dobu svého studia na základě stejných podmínek jako studenti z ostatních členských zemí EU, tedy bez nutnosti žádat o zvláštní pracovní povolení.

Češi mohou zatím neomezeně pracovat v Irsku, Švédsku, Británii, Finsku, Portugalsku, Řecku, Španělsku, na Islandu a ode dneška v Itálii. Další země, mezi než patří například Nizozemsko, Belgie nebo Francie, které mají nedostatek svých domácích pracovních sil, chystají různé úlevy.

Obecně platí, že členské státy mohou restriktivní režim kdykoli omezit nebo zmírnit. Na druhé straně mají právo ho zachovat do května 2009 bez udání důvodu. Pokud by chtěly i po tomto datu dál omezovat přístup pracovníků z nových států, a to nejdéle do roku 2011, musí to komisi řádně zdůvodnit, zejména z hlediska dopadů na své pracovní trhy. Předběžně s tím počítají Německo a Rakousko.
Přechodná období pro volný pohyb pracovníků se vztahují pouze na osoby usilující o pracovní poměr, nikoli na samostatné podnikatele ani na zaměstnané pracovníky vysílané do ciziny za účelem poskytování služeb.

Autor: rai-ihned, europa.eu, čtk

Sdílet tento příspěvek