Ministři EU schválili financování výzkumu kmenových buněk

24.07.2006
Návrh, schválený ministry EU, vylučuje financování lidského klonování, genetické modifikace u lidí a umělé vytváření embryí jen pro výzkum.

Státy Evropské unie se dnes dohodly na společném financování výzkumu kmenových buněk. Německo, které vedlo opozici proti původnímu návrhu, nakonec přistoupilo na kompromis umožňující rovněž schválení celého unijního rozpočtu pro vědecký výzkum pro léta 20017 až 2013.
Podle kompromisu nelze finance EU využít k ničení lidských embryí ani kvůli získávání kmenových buněk. Naopak je možné jimi financovat „další kroky“ při výzkumu lidských kmenových buněk.
Pro kompromis byly kromě Německa i Itálie a Slovinsko. Naopak proti zůstaly Litva, Slovensko, Rakousko a Malta.

Na výzkum kmenových buněk vyčleňuje unijní rozpočet poměrně malou částku, ale téma je politicky a ideologicky pro mnoho lidí a zemí velmi citlivé. Tento týden například americký prezident George Bush vetoval zákon uvolňující federální prostředky na takový výzkum.

Kritici tvrdí, že výzkum je neetický, protože pracuje s lidskými embryi. Stejně tak by podle nich společné prostředky EU neměly být používány na činnost, kterou některé členské země zakazují. Podle stoupenců však výzkum může přinést lék na řadu nemocí, jako Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Připomínají také, že se k výzkumu používají „nadbytečná“ embrya z klinik pro umělé oplodňování.

Návrh, schválený ministry EU, vylučuje financování lidského klonování, genetické modifikace u lidí a umělé vytváření embryí jen pro výzkum. Podle návrhu nebude také výzkum probíhat v zemích, kde je zakázán, protože místní právo má v tomto případě přednost před unijním.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek