Evropané letos zůstali doma, exotika je neláká

09.08.2006
Namísto delší zahraniční cesty raději více prodloužených víkendů, stanovili Evropané nový trend.
Podle statistik Eurostatu odpočívaly letos doma tři pětiny Evropanů.

Dánský hoteliér Peter Madsen si nemůže letošní léto vynachválit. Horký červenec vyhnal Dány na pláže v nebývalém počtu, zájezdy do exotických zemí najednou přestaly táhnout. Lidé měli tropy doma. Na dánských plážích byla hlava na hlavě.
Madsen navíc věří, že to není všechno. Letošní sezóna je podle něj zlomová. Poptávka po domácí dovolené vzrostla o 40 procent.

„Tohle výborné léto je příslibem i pro příští rok,“ řekl Madsen listu Copenhagen Post. „Lidé se přesvědčili, že domácí dovolená jim nejvíce ušetří síly a zbaví je starostí.“
Proto čeká, že i příští léto si budou chtít Dánové vychutnat raději doma.

Méně drahé exotiky

Podobně nadějné pocity mají majitelé hotelů či kempů i v jiných evropských zemích. Těší je, že Evropané objevili výhody domácí dovolené. Namísto delší zahraniční cesty raději více prodloužených víkendů, stanovili Evropané nový trend.
Podle statistik Eurostatu odpočívaly letos doma tři pětiny Evropanů. Největšími milovníky domácí turistiky jsou přitom Řekové, Španělé, Francouzi a Poláci. Poznávání zahraničí naopak mají stále v oblibě Belgičané a Irové.
Tři pětiny rekreantů se vydávají na cestu autem, s menším zájmem o exotiku o něco klesl i zájem o letenky.
Rozdělit dovolenou na dvě části hodlala nejméně polovina všech Francouzů, kteří vyráželi na prázdniny. Tři čtvrtiny z nich zvolily domácí dovolenou.

Z průzkumu společnosti Sofres vyplynulo, že jenom málo z nich ještě láká bezhlavé opalování. Většinou se lidé vyslovili, že chtějí trávit letní dovolenou aktivně, věnovat se kultuře a poznávání historie.
Oblíbeným cílem je Azurové pobřeží i letoviska na západě Francie, případně Alpy.
Podobně si představují ideální dovolenou také Poláci. Láká je pobřeží Baltského moře, bazén na vlastní zahradě nebo túry v polských Tatrách.

Dražší zájezdy do zahraničí přitahují podle agentury Pentor pouze pětinu Poláků. Velkou roli hrají i peníze.
„Ekonomická situace polských domácností se zlepšuje, lidé by tedy měli na dovolenou finance,“ řekl sociolog Janusz Czapinski. „Často ale dávají přednost třeba koupi nového televizoru.“ Na prázdniny vyjíždějí školáci z měst, vesnické děti pomáhají na polích. Mimo domov pobývá v létě polovina polských dětí.
S úbytkem zájmu o exotické dovolené souvisí i další novinka: mnoho lidí touží po pocitu, že tráví dovolenou ekologicky. Provinilý pocit u nich budí jízda autem s vysokou spotřebou či nákladné dálkové lety.

Šetrně k přírodě

V novém trendu podpořil Brity londýnský biskup Richard Chartes. „Sobecká rozhodnutí jako letět na dovolenou nebo koupit si velké auto jsou příznakem hříchu,“ prohlásil biskup, který předsedá biskupskému výboru pro životní prostředí. Sám používá ekologicky úsporný vůz.
Tak jako roste počet lidí recyklujících odpadky, přibývá i příznivců „etické“ dovolené.
„Oproti stejnému období loňského roku se počet našich rezervací zdvojnásobil,“ řekl listu Guardian Justin Francis, jednatel cestovní společnosti, která se zabývá hlavně ekologickou turistikou .

Před pěti lety existovalo v Británii pět cestovních kanceláří, které nabízely dovolenou šetrnou k životnímu prostředí. Nyní už jich je celkem 160.
Podobné je to i v Německu. „Turismus na zotavenou je překonaný, přežily se i dobrodružné dovolené,“ řekl agenturám Hort Opaschowski, ředitel německého Institutu pro výzkum volného času. „Na významu nabývá turistika zaměřená na dobrý pocit.“

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek