EK: Poškozovat práva kuřáků je nepřípustné

09.08.2006
To, že unijní právo diskriminaci kuřáků nezakazuje, neznamená, že ji EU podporuje, vysvětlila Komise.

Evropská unie striktně odmítla, že by svými výroky o zaměstnávání kuřáků podporovala poškozování jejich práv. Je hrubou dezinterpretací, že EU dává zelenou odmítání pracovníků – kuřáků, že diskriminace kuřáků je v pořádku, nebo že Unie schvaluje diskriminaci kuřáků. Tato interpretace médií není ve shodě s postojem EU, stojí v prohlášení Evropské komise.

Komise tak reagovala na vlnu interpretací, která se objevila po té, co EU oficiálně potvrdila, že zaměstnavatel neporušuje žádné z evropských antidiskriminačních pravidel, pokud k nabídce práce připojí, že kuřáci jsou pro něj nežádoucí.

V Chartě základních práv EU jasně stojí, že Unie je proti jakémukoli druhu diskriminace, vysvětlila EK. Fakt, že evropská legislativa neobsahuje zákon proti diskriminaci kuřáků ještě podle Komise neznamená, že z pohledu Unie je diskriminace kuřáků v pořádku.

Dohoda členských států EU zakazuje diskriminaci na pracovišti na základě věku, postižení, sexuální orientace, náboženství či víry. Diskriminace na základě rasy či etnického původu a pohlaví je zakázána všeobecně.

Lidé by měli být zaměstnáváni na základě svých dovedností a kvalifikace, neměli by být vylučováni ještě před tím, než prokáží své schopnosti, vysvětlila Komise.

Jakýkoli ze zmíněných projevů diskriminace spadá podle EU do právního rámce jednotlivých členských států. Sama Evropské komise kuřáky podle svého vyjádření nijak nepoškozuje. Snaží se rozlišovat kuřácké a nekuřácké zóny a chránit zdraví obou skupin, například podpůrnými programy pro lidi, kteří chtějí s kouřením přestat.

Související články:

EU: Kuřáky lze diskriminovat

Autor: jos-iHNed, europa.eu

Sdílet tento příspěvek