EK kritizuje Indii za diskriminaci skotské whisky

10.08.2006
Komisi vadí, že Indie uvaluje vysoké daňové zatížení na evropský alkohol a víno. Případ chce řešit i na půdě WTO.

Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson ostře kritizoval Indii za to, že staví zábrany proti dovozu evropského alkoholu a vína. Mandelson pohrozil, že Evropská komise (EK) dovede případ až před správní soud na půdě Světové obchodní organizace (WTO).


Evropská komise ve své zprávě popisuje „nehorázné porušení“ pravidel WTO ze strany Indie. Ta uvalila na skotskou whisky tak velké celní a daňové zatížení (až 550 procent), které znemožňuje evropským výrobcům alkoholu konkurovat na indickém trhu.


Zpráva Komise je plná silných slov a připomíná i neochotu ze strany Indie spolupracovat na prošetření diskriminačních poplatků. Evropská komise Indii varovala, že pokud nezačne eliminovat přílišné daňové zatížní, přenese Brusel tento případ až na půdu WTO.


Zpráva by nyní měla přijít do stádia „konzultačního období“, které potrvá šedesát dní a je předstupněm před oficiálním projednáním v rámci WTO. Podle deníku Scotsman však Indie nemá jasný termín na vyřešení případu a proto se posun v jednání očekává až po říjnovém obchodnímk summitu EU – Indie.


Domácí producenti vládnou na indickém trhu s alkoholem podílem 99 procent. Podle Evropské komise byl indický trh v roce 2004 nějvětším světovým trhem s whisky.

Autor: jos-iHNed, Euractiv.sk

Sdílet tento příspěvek