Státy EU shánějí zdravotníky z Východu

22.08.2006
Jen za poslední týden se objevilo v systému EURES, který nabízí práci v EU, přes 6000 volných míst pro zdravotní sestry, pečovatelky a pečovatele.

Státy EU shánějí zdravotníky z Východu

Většina nabídek pochází z Velké Británie, zhruba 450 nabídek ale zveřejnily země, které svůj pracovní trh občanům z nových států pětadvacítky zatím ještě ani částečně neotevřely.

S nedostatkem zdravotnického personálu se potýkají všechny vyspělé státy. Zdravotníci proto získávají v cizině často povolení k práci bez větších problémů. Někteří pracují i „načerno“.

„Zatím nevíme oficiálně, že by například Rakousko pracovní trh pro vybrané profese uvolnilo. Ale víme o tom, že zde pečovatelky mají zjednodušený režim získání pracovního povolení. Úřady jim to značně usnadňují,“ řekl náměstek ministra práce Čestmír Sajda. Podle něj se nedá čekat, že by třeba Rakousko pro vybrané profese pracovní trh uvolnilo.
Lidé z Česka se mohou v EU volně ucházet o práci jen v Británii, Irsku, Švédsku, Španělsku, Portugalsku, Finsku, Řecku a v nových zemích.

Částečně se otevřela Belgie a Francie, a to hlavně dělníkům a řemeslníkům. Itálie zvýšila kvóty pro zahraniční síly. Dánsko zjednodušilo administrativní řízení. Německo a Rakousko trvají na tom, že omezení zachovají do roku 2011.
Podle výzkumu, který loni zpracoval Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, by se Česko mohlo v budoucnu potýkat s nedostatkem kvalifikovaných sil. Stojí totiž o lidi ve stejných oborech jako staré země EU.


V Česku se již nyní pacientům často věnují slovenští lékaři a sestry

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek