EK chce společný podnik v projektu ITER

23.08.2006
V souvislosti s mezinárodním projektem fúzního výzkumného reaktoru ITER chce Brusel vytvořit společný podnik se sídlem v Barceloně, který by tvořil příspěvek EU.

Mezinárodní výzkumný projekt ITER má dokázat vědeckou a technickou životnost fúze coby zdroje energie. Na jeho vývoji spolupracují státy Evropské unie reprezentované společenstvím EURATOM a dále Japonsko, Čína, Indie, Jižní Korea, Rusko a USA. Vzhledem k tomu, že na projektu ITER se podílí státy zastupující polovinu světové populace, je největším mezinárodním projektem vůbec. Podle plánu bude výzkumný reaktor postaven ve francouzském Cadarache a do provozu by měl být uveden v roce 2016.


EK v rámci navrženého společného podniku považuje za primární cíl splnění povinností EU podle závazků smlouvy o ITER. Podnik bude spolupracovat s evropským průmyslem a výzkumnými institucemi, které se budou podílet na stavbě reaktoru a spravovat evropský příspěvek, který bude hrazen z největší části ze společného rozpočtu. Z dlouhodobého hlediska bude společný podnik implementovat činnosti, které povedou k prvnímu předvedení fúzní elektrárny spočívající na poznatcích ITER.


Společný podnik bude mít volnou strukturu a bude koordinovat činnosti národních ústavů, které pracují na technologii jaderné fúze. V čele bude řiditel odpovědný řídícímu výboru ze zástupců zúčastněných států (státy EU, Bulharsko, Rumunsko, Švýcarsko). Společný podnik se bude při řešení vědeckých problémů opírat o jeden nebo více vědeckých programových výborů.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek