Nové země Evropské unie trápí odchod „mladých mozků“

19.08.2005
Některé nové členské státy EU začíná trápit, že jejich mladá a dobře vzdělaná populace odchází za lepšími výdělky do západní Evropy.

Některé nové členské státy EU začíná trápit, že jejich mladá a dobře vzdělaná populace odchází za lepšími výdělky do západní Evropy. Ukazuje to nová studie nevládní organizace European Citizen Action Service (ECAS). Podle ní tak činí 3-5 procent mladých občanů nových členských států. Statistiky ukazují, že nejčastěji odcházejí mladí muži ve věku 18-34 let.

Vůbec nejvíce lidí pracujících v zahraničí má Polsko. Ve Velké Británii jich je téměř sto tisíc, v Irsku 40 tisíc a ve Švédsku tvoří 60 procent zahraniční pracovní síly. Tyto tři země bez omezení otevřely své pracovní trhy pro pracovníky z nových členských států. Ale i v Německu, které zavedlo sedmileté přechodné období pro volný pohyb pracovníků, převládají mezi zahraniční pracovní sílou Poláci: pracuje zde zhruba 216 tisíc sezonních pracovníků. Dalších dvacet tisíc smluvních zaměstnanců se zaregistrovalo v první polovině roku 2004.

ECAS nicméně soudí, že obavy z přílivu pracovníků z nových členských zemí do původní patnáctky byly zbytečné. Ačkoliv počet příchozích pracovníků ve srovnání s obdobím před rozšířením EU výrazně narostl – zvláště v Británii, Irsku a Švédku – migranti z nových států přicházejí za prací pouze na omezenou dobu, nepřivádějí své rodiny a dělají práci, kterou jiní stejně nemohou nebo nechtějí dělat. Šíření poplašných zpráv nebylo na místě. Stále ale existuje obrovský rozdíl mezi tím, jak rozšíření vnímá veřejnost a tím, co se skutečně děje, dodává šéf ECAS Tony Venables. Důvody pro přechodné období, aplikované ve 12 z 15 původních členských států EU, se tak podle něho stávají neudržitelnými.

Výjimky pro volný pohyb pracovních sil s deseti novými členy Evropské unie platí dva roky od jejich vstupu do EU. Na jaře 2006 se má znova posoudit, zda zůstanou v platnosti.

Sdílet tento příspěvek