Eurozóna a MMF překonávají neshody v postoji k Řecku

13.02.2017
Euroskop, čtk

Představitelé eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) se dohodli na jednotném přístupu k silně zadluženému Řecku. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odvoláním na představitele eurozóny. Dohoda eurozóny a MMF je důležitá pro pokračování záchranného programu pro Řecko.

Jednotný postoj mezi vládami eurozóny a MMF představuje průlom, protože obě strany mají již několik měsíců rozdílné názory na velikost přebytku primárního rozpočtu Řecka v roce 2018 a jeho udržení v dalších letech a také v otázce oddlužení. Tyto rozdílné názory brání uvolnění dalších financí Řecku z posledního záchranného programu eurozóny.

Šéf skupiny ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem prohlásil, že zástupci Řecka a jeho mezinárodních věřitelů na pátečním jednání dosáhli výrazného pokroku v překonávání neshod ohledně potřebných reforem. Dodal, že ministři financí tento pokrok zhodnotí na svém příštím oficiálním zasedání, které se uskuteční 20. února.

MMF se zapojí do záchranného programu

Řecko se předloni v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). MMF se do třetího programu nezapojil, což někteří představitelé eurozóny vyžadují. MMF však nemá poskytnout peníze, eurozóna potřebuje, aby program zaštítil svými odbornými znalostmi. Nyní se MMF do programu zapojuje jako neoficiální poradce.

MMF svou účast v programu podmiňuje tím, aby eurozóna Aténám výrazně snížila dluhovou zátěž, a tuto potřebu dokládá výpočty o růstu řeckého dluhu v příštích 40 letech. Proti razantnějšímu oddlužení Řecka vystupuje zejména Německo, které nese většinu nákladů na pomoc Aténám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek