Němečtí politici navrhují prodej řeckých ostrovů

05.03.2010
čtk

Podle některých německých křesťanských (CDU) a liberálních demokratů (FDP) by mělo Řecko prodat neobydlené ostrovy, aby tak umořilo své ohromné dluhy. Podle serveru welt.de takové prohlášení Řeky rozhněvalo, protože jim to připomnělo německé obsazení země během druhé světové války. Německá kancléřka Angela Merkelová by se prý měla za tato slova omluvit.

Bankrotující osoba musí všechno, co má, použít k získání peněz, aby uspokojila své věřitele, řekl Josef Schlarmann z CDU. Stejného názoru je také finanční expert FDP Frank Schäffler. Řecký stát se musí radikálně odpoutat od podílů ve společnostech a prodat také pozemky, jako jsou například neobydlené ostrovy, dodal.

Šéf německé Levice Lothar Bisky vyzval kancléřku Merkelovou (CDU), aby se za výzvy politiků z CDU a FDP omluvila. Pánové z unie (CDU) a FDP zcela zapomněli, kdo se naposledy pokusil dobýt řecké ostrovy. Takový návrh z Německa vyvolává v lidech v Řecku děsivé vzpomínky, kritizoval Bisky.

Luděk Urban: Řecký problém ukazuje slabiny eurozóny

Jak omezit sázky na bankrot

Německá armáda, která Řecko během druhé světové války obsadila, spáchala v zemi řadu masakrů civilního obyvatelstva. Merkelová, která se dnes v Berlíně sejde s řeckým premiérem Jorgosem Papandreuem, by podle Biskyho měla schůzku využít k omluvě.

Řecko se potýká s vážnými fiskálními problémy, které ohrožují stabilitu celé eurozóny. Země na konci loňského roku přiznala, že opakovaně falšovala statistiky a za loňský rok má rozpočtový deficit 12,7 procenta hrubého domácího produktu. To je asi dvakrát tolik, než se předpokládalo, a více než čtyřikrát tolik, než povolují pravidla Evropské unie. Řecká vláda proto vyhlásila radikální úsporná opatření, která mají státní finance ozdravit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek