Kyperský parlament odmítl zdanění vkladů v bankách

20.03.2013
čtk

Kyperský parlament v úterý večer převážnou většinou odmítl hluboce nepopulární plán jednorázového zdanění vkladů u tamních bank. Ten je podmínkou k tomu, aby země získala od eurozóny finanční pomoc deset miliard eur (256 miliard Kč). Kypr bude muset nyní přijít s alternativním plánem na získání peněz, jinak mu hrozí zhroucení bankovního systému a státní bankrot.

Návrh, který v úterý vláda zmírnila, nezískal jediný hlas, protože vládnoucí strana Demokratické shromáždění se rozhodla zdržet se hlasování. Proti se vyslovilo 36 poslanců z celkových 56.

O víkendu se ministři financí eurozóny dohodli na tom, že Kypr dostane záchranný balík, pokud k němu přispěje částkou 5,8 miliardy eur vybranou jednorázovým zdaněním vkladů. Původně měly být zdaněny všechny vklady, dnes ale vláda navrhla osvobodit vklady do 20.000 eur (zhruba půl milionu korun). U ostatních vkladů do 100.000 eur návrh dál počítal se sazbou 6,75 procenta a u vyšších vkladů s 9,9 procenta.

Bezprecedentní plán

Dohoda o jednorázovém zdanění vkladů vyvolala velké rozhořčení u obyvatel Kypru a opozičních politických stran. Plán, jímž se část zátěže pomoci přesouvá na vkladatele, kteří byli v EU dosud úzkostlivě chráněni, je za tři a půl roku řešení dluhové krize v zemích eura bezprecedentní.

Země eurozóny daly před hlasováním najevo, že dohodnutou pomoc zablokují, pokud náklady záchrany kyperských bank neponesou i střadatelé. Evropská centrální banka pohrozila, že kyperským bankám zastaví dodávky nouzových úvěrů.

Dav shromážděný před parlamentem po hlasování vypukl v jásot a skandování „Kypr patří svému lidu“. „Hlas lidu byl vyslyšen,“ řekl agentuře Reuters 65letý demonstrující důchodce Andreas Miltiadu.

Pandořina skříňka zůstala otevřená

Analytici a investoři se obávají, že zdanění vkladů může vyvolat masové vybírání peněz z bank nejen na samotném Kypru, ale i v některých ohrožených velkých zemích měnové unie, zejména ve Španělsku a Itálii. Globální finanční trhy reagují od pondělka na hrozbu útoku na banky v eurozóně poklesem akcií a kurz eura k dolaru dnes klesl na nové tříměsíční minimum. Výsledek hlasování se však všeobecně očekával a trhy na něj už příliš nereagovaly.

„Ve velmi krátkodobém pohledu to bude malé vítězství pro racionálnější pozorovatele, kteří tento plán považovali za, upřímně řečeno, pobuřující. Pandořina skříňka tím ale zůstala otevřená,“ řekl k hlasování analytik Mike Moran z newyorské pobočky banky Standard Chartered.

Kypr jedná i s Ruskem

Kyperský ministr financí Michalis Sarris přiletěl dnes večer do Moskvy, kde by měl mimo jiné jednat o prodloužení úvěru 2,5 miliardy eur, který Kypr od Ruska již dříve obdržel. Pravděpodobně také nabídne Rusku prodej dvou zadlužených kyperských bank za symbolické jedno euro. Sarris včera popřel zprávy některých médií, že odstoupí z funkce.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí plánované zdanění bankovních vkladů na Kypru ostře kritizoval, ruské ministerstvo financí však zdanění považuje za nezbytný krok. První místopředseda vlády Igor Šuvalov včera řekl, že pro ruské banky to může být šance k získání nových klientů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek