Co řekl šéf pobočky Fed na přednášce v Německu?

22.05.2013
čtk

Evropská centrální banka (ECB) by měla uvažovat o podobném programu kvantitativního uvolňování měnové politiky, jaký nyní na podporu ekonomiky používá americká centrální banka (Fed). Uvedl to v úterý prezident pobočky Fedu v St. Louis James Bullard na přednášce v Německu.

Fed nyní v rámci snahy o podporu ekonomiky nakupuje dluhopisy za 85 miliard dolarů měsíčně. Podle Bullarda by ECB měla uvažovat o podobném kvantitativním uvolňování měnové politiky, tedy o tištění nových peněz a jejich použití na nákupy dluhopisů, píše agentura Reuters.

Šéf pobočky Fedu v Dallasu Richard Fisher nicméně tento týden upozornil, že současná uvolněná měnová politika americké centrální banky sice podpořila ceny akcií a pomohla bohatým, ale není jisté, zda byla dostatečnou pomocí i pro širší ekonomiku. „Udělali jsme bohaté lidi bohatšími,“ řekl Fisher. „Je ale otázkou, co jsme udělali pro pracující muže a ženy v Americe,“ dodal.

ECB již ve snaze podpořit ekonomiku eurozóny snížila základní úrokovou sazbu na rekordní minimum 0,50 procenta. Její šéf Mario Draghi opakovaně uvedl, že ECB vývoj v eurozóně pozorně sleduje a v případě nutnosti je připravena znovu zasáhnout.

Hospodářství eurozóny by podle průzkumu, který ECB učinila mezi ekonomy a prognostiky, mělo v letošním roce vykázat pokles o 0,4 procenta. Takový vývoj předpovídá ekonomice i prognóza Evropské komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek