Lotyšsko se stalo osmnáctou zemí používající euro

02.01.2014
čtk

Lotyšsko se stalo osmnáctým členským státem eurozóny. Pobaltská země přechází na jednotnou evropskou měnu v době, kdy v eurozóně doznívá dluhová krize.

Lotyši z nové měny příliš nadšení nejsou. Podle průzkumů mínění většina z nich euro nechce a nic na tom nezměnila ani masivní vládní kampaň v médiích. Lotyšská vláda podle listu Financial Times argumentuje mimo jiné tím, že zavedení eura představuje dodatečnou ochranu před tlaky ze strany Ruska. Lotyšský ministr financí Andris Vilks v tomto směru poukázal na situaci na Ukrajině. Ta letos na poslední chvíli odmítla dohodu o přidružení k Evropské unii a dala přednost užší spolupráci s Ruskem, což vyvolalo rozsáhlé protesty v Kyjevě a v dalších ukrajinských městech.

Přijetí Lotyšska do eurozóny v červenci definitivně potvrdila schůzka ministrů financí Evropské unie. Předtím už Evropská komise potvrdila, že Lotyšsko splňuje požadovaná ekonomická kritéria, a jeho vstup do eurozóny v červnu podpořily i Evropský parlament a summit EU. Lotyšská měna lat se podle dohody s EU přepočte na euro kurzem 0,702804 latu za jedno euro. Tento koeficient odpovídá dosavadnímu kurzu latu v rámci Evropského mechanismu směnných kurzů (ERM II).

Lotyšsko už léta svazovalo kurz své měny s eurem a z měnového a ekonomického hlediska pro něj nebude zavedení eura žádnou zásadní změnou. Lotyšsko bude muset jako člen eurozóny přispívat do Evropského stabilizační mechanismu (ESM), který pomáhá zemím eurozóny v problémech. Celkem bude muset Lotyšsko poskytnout 320 milionů eur (téměř devět miliard Kč). V příštích pěti letech bude platit do ESM 40 milionů eur ročně a zbytek vloží později. Jedinou pobaltskou zemí s vlastní měnou tak zůstává Litva. Ta ale chce vstoupit do eurozóny už v roce 2015.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek