Řecko se vrátilo na dluhopisové trhy

11.04.2014
čtk

Včerejší návrat Řecka na dluhopisové trhy byl velmi úspěšný a poptávka byla nejméně osminásobně vyšší než nabídka. Prohlásil to místopředseda řecké vlády Evangelos Venizelos. Ministerstvo financí poté oznámilo, že Řecko prodalo pětileté dluhopisy v objemu tři miliardy eur (82,3 miliardy Kč) s výnosem 4,75 procenta. Řecko vydalo naposledy dluhopisy s delší dobou splatnosti před čtyřmi lety.

„Poptávka po dluhopisech byla velmi vysoká,“ uvedlo ministerstvo. Podle jeho odhadů bylo mezi zájemci téměř 90 procent institucionálních zahraničních investorů.

Vláda podle zdrojů měla původně v plánu prodat dluhopisy jen za 2,5 miliardy eur, kvůli vysoké poptávce však nabídku zvýšila. Podle agentury Reuters mělo o dluhopisy zájem více než 550 investorů a celkem chtěli koupit dluhopisy za více než 20 miliard eur. Výnos se čekal vyšší, přes pět procent.

Řecko je od roku 2010 finančně závislé na úvěrech od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Emise nových dluhopisů s delší dobou splatnosti je důležitým milníkem na cestě Řecka z dluhové krize.

Řecké dluhopisy jsou stále spekulativní investice

Aukce dluhopisů je podle agentur známkou toho, jak se zlepšila důvěra trhů v zemi. Nicméně ratingové agentury stále považují řecké dluhopisy za spekulativní investici a známky Řecka jsou daleko od investičního stupně. Moody’s hodnotí Řecko známkou Caa3, což je devět stupňů od investiční známky. U Standard & Poor’s a Fitch má země o něco lepší hodnocení, B-, což je šest stupňů od investiční známky.

Řecko se naposledy pokusilo prodat dluh na trhu v dubnu 2010, výsledek však byl nevalný. Řecko tehdy nabídlo dluhopisy s délkou splatnosti 20 let v objemu jedné miliardy eur. Zájem byl o dluhopisy pouze za 390 milionů eur. O několik dní později musely Atény požádat o pomoc své partnery v EU a MMF.

Vrací se Řecko k růstu?

Podle řecké vlády čtvrteční prodej značí začátek konce tvrdého šetření, které souvisí s finanční pomocí od EU a MMF. Řecko od nich v rámci dvou záchranných programů dostalo slíbeno celkem 240 miliard eur. Atény ale musely výměnou za to provést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a zvýšit daně, což prohloubilo hospodářský útlum a vyvolalo protesty.

„Řecko dnes učinilo další rozhodný krok k překonání krize,“ sdělil v televizním prohlášení premiér Antonis Samaras. „Důvěra v naši zemi byla potvrzena nejobjektivnějším soudcem – trhy,“ dodal.¨

Řecká ekonomika by se letos po šesti letech poklesu měla vrátit k mírnému růstu. Nezaměstnanost však stále zůstává nejvyšší v Evropské unii a spotřebitelské ceny v březnu pokračovaly v poklesu.

Místopředseda Evropské komise Siim Kallas, který je v EU pověřen i agendou hospodářské politiky, ve čtvrtek upozornil, že Atény musí pokračovat na cestě rozpočtových reforem, aby podepřely oživování ekonomiky. Podobně šéfka MMF Christine Lagardeová podle agentury AFP uvedla, že program pomoci ještě neskončil a zbývá toho „ještě hodně udělat“. Atény ale prý postupují dobrým směrem a „na obzoru se rýsuje“ jejich úplný návrat na kapitálové trhy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek