Europoslanci budou schvalovat pravidla záchrany bank

15.04.2014
čtk

Pomoc bankám v krizových situacích, pojištění vkladů či snadnou dostupnost bankovních účtů pro všechny obyvatele EU bude na dnešním plenárním zasedání projednávat Evropský parlament. Vedle bankovních témat se europoslanci budou věnovat rovněž zlepšování bezpečnosti výrobků prodávaných v zemích unie či ochraně kvality potravin.

Principy bankovní unie, o niž usilují státy eurozóny, mají zajistit, aby rizika úpadku bank převzali na svá bedra především jejich akcionáři a až poté členské státy. Parlament bude v rámci dnešního balíku opatření souvisejících s bankovní unií schvalovat vytvoření jednotného záchranného fondu ve výši 55 miliard eur (asi 1,5 bilionu korun), který budou financovat banky. Banky by také v rámci schvalovaných pravidel měly vytvořit nouzové plány pro případ krize a hrozícího kolapsu bankovních domů.

V rámci druhého dne posledního zasedání před květnovými volbami projednají europoslanci rovněž ochranu kvality výrobků prodávaných v unii. Budou hlasovat o povinném označování země původu na všech těchto produktech a přísnějších trestech pro firmy prodávající nebezpečné výrobky, což by v budoucnu mělo zamezit například opakování afér se závadnými potravinami putujícími mezi členskými zeměmi unie. Přísnější pravidla se mají týkat rovněž boje proti chorobám hospodářských zvířat a škůdcům rostlin.

Pokud dnes parlament schválí lepší ochranu pro pracovníky vysílané za hranice, měla by být efektivněji kontrolována snaha některých firem fingovaně posílat zaměstnance do zahraničí. Skončit by tak měla praxe, kdy firmy zakládají takzvané schránkové společnosti v jiných zemích, aby mohly poskytovat pracovníkům co nejméně nákladné sociální zabezpečení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek