Evropský parlament schválil poslední pilíř Bankovní unie

17.04.2014
Euroskop

Evropský parlament schválil na svém posledním plenárním zasedání v tomto funkčním období návrh nařízení o jednotném resolučním mechanismu (Single resolution mechanism), čímž potvrdil kompromis dosažený mezi Evropským parlamentem a Radou v březnu 2014.

Dohoda na podobě jednotného resolučního mechanismu představuje poslední pilíř bankovní unie, jež je na evropské úrovni budována od června 2012. Jejím cílem je vytvoření společných pravidel pro fungování úvěrových institucí v EU a zřízení evropských orgánů pro bankovní dohled a řešení problémů (bankovní resoluci).

Bankovní unie představuje v oblasti finanční a ekonomické integrace pravděpodobně největší posun od zavedení společné měny. Tato iniciativa přitom reaguje především na globální finanční krizi let 2007–2009, která si vyžádala využití prostředků daňových poplatníků na záchranu bank v EU v celkové výši 4,5 bilionů EUR. Nová pravidla bankovní unie, především tzv. bail-in (neboli nástroj nuceného odpisu závazků věřitelů), proto mají zajistit, že náklady restrukturalizace a záchrany bank do budoucna neponesou daňoví poplatníci, ale primárně samotný finanční sektor. Bankovní unie rovněž usiluje o zvýšení důvěry v bankovní dohled přenesením dohledových pravomocí na ECB, posiluje stabilitu bankovního sektoru stanovením přísnějších obezřetnostních kapitálových požadavků pro banky, zvyšuje ochranu vkladatelů a vytváří efektivnější pravidla pro resoluci institucí v potížích.

Po dokončení legislativních prací nyní nastane implementační fáze bankovní unie. Jednotný bankovní dohled by měl být spuštěn v listopadu tohoto roku, resoluční nástroje postupně od roku 2015 a 2016. Účast v bankovní unii je povinná pro státy eurozóny, ostatní členské státy EU se mohou kdykoliv připojit dobrovolně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek