Podle většiny Němců krize v eurozóně ještě neskončila

23.04.2014
čtk

Zhruba čtyři pětiny Němců jsou přesvědčeny o tom, že krize v eurozóně ještě neskončila. Vyplývá to z výsledků průzkumu institutu Insa, který si objednal německý deník Bild. Pouze sedm procent respondentů se domnívá, že eurozóna již má krizi za sebou.

Mnohé Němce podle průzkumu nadále znepokojuje vývoj v Řecku. Pouze třetina respondentů si myslí, že se tato silně zadlužená země nyní nachází na správné cestě. Téměř 40 procent je naopak přesvědčeno, že Řecko nemá opravdovou snahu uskutečnit reformy, které by obnovily jeho konkurenceschopnost, napsala agentura DPA.

Řecko se v roce 2010 stalo prvním státem eurozóny, který požádal o mezinárodní finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Na financování těchto programů se velkou měrou podílí právě Německo, které je největší ekonomikou eurozóny.

„Pro většinou Němců ještě eurokrize neskončila. Tyto obavy budou mít vliv mimo jiné na volby do Evropského parlamentu,“ řekl listu Bild šéf institutu Insa Hermann Binkert.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek