EK schválila upravené rozpočty Francie a Itálie

29.10.2014
čtk

Evropská komise předběžně schválila rozpočty Francie a Itálie pro příští rok poté, co země slíbily dodatečná opatření ke snížení rozpočtových deficitů.

Komise rovněž uvedla, že u žádného z členských států eurozóny rozpočtové plány pro příští rok podle dosavadních zjištění neporušují pravidla Evropské unie natolik, aby bylo zapotřebí je odmítnout.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Jyrki Katainen nicméně upozornil, že příští měsíc bude podrobná analýza rozpočtových plánů pokračovat a vyjádří se k nim nová Evropská komise, která se od 1. listopadu ujímá funkce.

Nynější komise minulý týden vyzvala Francii a Itálii, aby vysvětlily, proč návrhy jejich rozpočtů na příští rok nesplňují dohodnuté cíle. Vlády obou zemí proto v pondělí slíbily dodatečná úsporná opatření. Italský deficit by měl v jejich důsledku klesnout o zhruba 4,5 miliardy eur (125 miliard Kč) a francouzský schodek by se měl snížit o 3,6 až 3,7 miliardy eur.

Francouzský ministr financí Michel Sapin dnešní rozhodnutí přivítal s tím, že „konstruktivní dialog“ s Evropskou komisí o rozpočtu pro příští rok bude pokračovat. Potvrdil rovněž, že Francie usiluje o větší podporu hospodářského růstu na úrovni celé eurozóny. „Musíme společně najít prostředky k povzbuzení hospodářského oživení,“ prohlásil.

Francie a Itálie nyní s podporou některých dalších evropských zemí usilují o změnu nasměrování unijní rozpočtové politiky od úsporných opatření k podpoře ekonomiky. Proti tomu se však staví Německo, které je největší evropskou ekonomikou.

Terčem kritiky Bruselu se minulý týden stalo rovněž Rakousko, které dnes slíbilo dodatečná opatření ke snížení rozpočtového deficitu v příštím roce o 0,3 procenta hrubého domácího produktu, což odpovídá zhruba miliardě eur.

Evropská unie v červnu ukončila řízení kvůli nadměrnému deficitu s šesti členskými zeměmi, včetně Rakouska. To nyní slibuje například omezení byrokracie a dotací či opatření proti daňovým podvodům. Počítá rovněž s pomalejším růstem penzí a mezd.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek