Komise představí nový rozpočet na rok 2015

28.11.2014
čtk

Nový návrh rozpočtu EU na příští rok by měla představit Evropská komise. Původní padl poté, co se ve stanoveném termínu nenašla shoda členských zemí a Evropského parlamentu. Evropská komise také zveřejní svůj pohled na návrhy rozpočtů členských zemí eurozóny.

Předcházející návrh unijní administrativy počítal s částkou 142,1 miliardy eur (3,98 bilionu Kč) v platbách a přes 145 miliard eur v závazcích. Členské země je navrhly poněkud snížit. Europarlament naopak prosazoval zvýšení částek, především ale domluvu o rozpočtu pro příští rok podmiňoval uzavřením dohody o úpravách rozpočtu letošního.

Diskusi se nepodařilo uzavřít v potřebném termínu, podle pravidel EU musí proto komise přijít s novým návrhem. Pokud ani ten nebude potvrzen do konce roku, začne se EU řídit pravidlem, podle nějž bude každý měsíc možné utratit jen jednu dvanáctinu loňského rozpočtu nebo, pokud by se jednalo o nižší sumu, jednu dvanáctinu částky z návrhu pro rok 2015.

Doporučení k rozpočtům

Místopředseda pro euro Valdis Dombrovskis rovněž spolu s komisařem pro ekonomické a finanční otázky Pierrem Moscovicim zveřejní stanovisko Komise k návrhům rozpočtů zemí eurozóny. V hodnocení bude chybět Kypr a Řecko, tedy země účastné v záchranných programech.

Podle agentur, které viděly příslušné materiály, by měla Evropská komise upozornit Belgii, Francii a Itálii, že jejich rozpočty by nemusely splňovat požadovaná pravidla. Podobná situace prý hrozí i Maltě, Portugalsku, Rakousku a Španělsku. Brusel, Paříž a Řím budou ale pod drobnohledem, Itálii a Belgii by mohlo hrozit disciplinární řízení a Francii pokuta. Závěry chce však komise prý dělat až na jaře.

Kontrola státních rozpočtů je jednou z novějších pravomocí komise, která tak chce zajistit, aby vlády dodržovaly unijní pravidla o velikosti schodku a zadlužení. EK pravomoc získala loni coby jeden z důsledků dluhové krize.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek