Odchod Řecka z eurozóny německé banky nezasáhne

06.01.2015
čtk

Případné vystoupení Řecka z eurozóny by německý bankovní systém příliš zasáhnout nemělo, protože úvěrová angažovanost největších německých bank v Řecku je relativně nízká.

Německé banky sice mají v Řecku celkově asi 23,5 miliardy eur (asi 650 miliard Kč) rozpůjčovaných úvěrů, na většině z tohoto objemu se ale podílí státní rozvojová banka KfW. Uvedla to agentura Reuters, která se opírá o údaje německé bankovní asociace BdB.

KfW má u řeckého státu pohledávky v úhrnném objemu asi 15 miliard eur. Naproti tomu Deutsche Bank, která je největší německou bankou, měla u řeckých klientů ke konci září úvěry za 298 milionů eur. Německá „dvojka“ Commerzbank má u řeckých bank, firem a státu asi 400 milionů eur.

„Úvěrová angažovanost německých bank v Řecku je nízká,“ řekl šéf BdB Thomas Kemmer. „Kdyby Řecko zasáhla platební neschopnost, přímé dopady na německé banky by byly zvládnutelné. Dokonce i nákaza, která by doprovázela odchod Řecka z eurozóny, by se dala přežít lépe než před dvěma či třemi lety,“ řekl.

Podle studie americké banky JP Morgan je další řeckou krizí v Evropě nejvíce ohrožena francouzská banka Crédit Agricole. Ta měla na konci roku 2013 u řeckých klientů pohledávky v objemu 3,5 miliardy eur. Největší francouzská banka BNP Paribas měla před rokem v Řecku úvěry za zhruba 700 milionů eur, zatímco Société Générale byla angažována částkou 300 milionů eur.

Řecko čekají 25. ledna předčasné parlamentní volby, jejichž favoritem je opoziční Koalice radikální levice (SYRIZA). Ta se staví proti úsporným opatřením, jimiž mezinárodní věřitelé podmiňují pokračování finanční pomoci Řecku. To vyvolává sílící spekulace o odchodu Řecka z eurozóny.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek