Merkelová: Německo chce Řeky v eurozóně

08.01.2015
čtk

Německá vláda vždy usilovala o to, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Po schůzce s britským premiérem Davidem Cameronem to řekla německá kancléřka Angela Merkelová, která spekulace ohledně možného odchodu Řecka z eurozóny odmítá.

„Myslím, že je třeba říci lidem i finančním trhům, že já, německá kancléřka, a také německá vláda jsme vždy prosazovali, aby Řecko zůstalo v eurozóně,“ citovala agentura Reuters Merkelovou.

Německý list Bild včera s odvoláním na nejmenované vládní zdroje napsal, že vláda v Berlíně se připravuje na možný odchod Řecka z eurozóny. Kabinet prý zkoumá možné scénáře vývoje, pokud blížící se parlamentní volby v Řecku vyhraje opoziční Koalice radikální levice (SYRIZA). Ta se staví proti úsporným opatřením spojeným s mezinárodním programem na záchranu ekonomiky země, která se už několik let potýká s hlubokou hospodářskou krizí.

Řecko podle Merkelové v posledních letech dodržuje finanční závazky vůči svým evropským partnerům a kancléřka doufá, že to bude pokračovat. „Budeme se vždy řídit zásadou, že na jedné straně musejí Řekové odvést svůj díl práce, na straně druhé musíme my ukázat solidaritu,“ tvrdí kancléřka.

Jednání s Cameronem

Šlo zřejmě o poslední návštěvu Merkelové v Británii před parlamentními volbami, které se budou na britských ostrovech konat v květnu. Cameron, který je pod tlakem odpůrců evropské integrace, chce nově vyjednat podmínky vztahů mezi jeho zemí a EU. Navrhuje například opatření omezující přistěhovalectví z ostatních zemí osmadvacítky, aby zamezil zneužívání britského sociálního systému.

„Proti tomuto zneužívání je třeba bojovat proto, aby volnost pohybu mohla být zachována,“ řekla ke Cameronovým požadavkům Merkelová. Kancléřka sice Camerona v některých jeho požadavcích ohledně reforem EU podporuje, staví se ale proti tomu, aby se zásadním způsobem měnily smlouvy, podle nichž osmadvacítka funguje.

Cameron se zavázal, že pokud blížící se volby vyhraje, uspořádá na základě nově dojednaných podmínek referendum o setrvání Británie v Evropské unii. Merkelová k tomu řekla, že o osudu Británie by rozhodovali voliči, ale prý by si přála mít Británii v silné a úspěšné Evropské unii.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek