Řecká opozice chce hlasovat o dohodě s eurozónou

26.02.2015
čtk

Řecká parlamentní opozice chce prosadit hlasování o prodloužení programu úvěrové pomoci, na níž se vláda vedená levicovou stranou SYRIZA a Nezávislými Řeky dohodla s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Opozice tak chce donutit formaci SYRIZA, aby přiznala, že zradila své předvolební sliby. Z poslaneckého klubu strany SYRIZA prosakují informace, že jejím rozpolceným zákonodárcům se do hlasování nechce.

Pomsta komunistické strany?

S iniciativou, aby se hlasovalo, přišla podle serveru listu Kathimerini nejprve Komunistická strana Řecka (KKE), která ostře vystupuje proti veškerým dohodám s eurozónou a MMF a byla by ochotná se i vzdát eura. V předvolební kampani vedla SYRIZA prakticky stejnou bojovnou rétoriku, ovšem na rozdíl od komunistů stejně úporně voliče ubezpečovala, že nedopustí, aby Řecko eurozónu opustilo. Výsledkem bylo velké volební vítězství s více než 36 procenty hlasů, zatímco komunisté jich dostaly jen 5,5 procenta.

KKE, která vždy kritizovala stranu SYRIZA jako nedůvěryhodnou, protože v podstatě slibovala, že sloučí nemožné, se chce nyní vládní levici pomstít. Navrhuje zrušit všechny dohody s mezinárodními věřiteli a přinutit poslance strany SYRIZA, aby se „vybarvili“.

Komunisté navíc přicházejí s argumentem, že když o prodloužení pomoci Řecku o čtyři měsíce hlasují parlamenty několika evropských zemí, včetně Německa, pak je navýsost logické, aby se v hlasování k témuž vyjádřil i řecký parlament. A učinit by tak měl už v pátek těsně před vypršením původního termínu 28. února.

Bývalé vládní strany podporují hlasování

S podporou komunistům přicházejí bývalé vládní strany – konzervativní Nová demokracie a socialisté z hnutí PASOK, ovšem z jiných důvodů. Ti jsou totiž připraveni souhlasit s přijetím dohody, ale chtějí přinutit poslance za stranu SYRIZA a Nezávislé Řeky, aby před celým národem přiznali, že pokračují bez větších odchylek plně v politice předchozích vlád. A tedy i v uznávání programů mezinárodní pomoci, proti níž tak vehementně brojili v předvolební kampani.

Poslanecký klub SYRIZA, který má 149 členů, si ve středu vývoj kolem vyjednávání s věřiteli vyříkával s premiérem Alexisem Tsiprasem. Ten svoje spolustraníky nabádal k disciplíně a tvrdil, že vláda neměla jinou možnost. Znepokojení nad totálním ústupem vlády a odklonem od předvolebního programu, jak výsledek jednání s věřiteli označila většina řeckých deníků, vyjádřila velká část zástupců strany SYRIZA. Ohrozit jednotu strany se jim ale příliš nechtělo. Podle serveru týdeníku To Vima se z jejich řad smířlivě ozývalo, že vláda vyjednala, co vyjednala, a že by nyní měla být hodnocena podle svého dalšího vládnutí.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek